fredag 4 december 2009

Ont i hjärtatLäser att en flygvärdinna har tröttnat på tjocka passagerare och tog en bild i kabinen för att peka på problemet. Och jag får ont i hjärtat. Flygbolagen - SAS också - vill att överviktiga passagerare ska betala för två säten. Och det har ju inte så många råd med. Det gör mig ledsen.

Det känns liksom som att flygbolagen vill göra sig en hacka på det här. Visst måste väl flygbolagens uppgift vara att transportera människor från en plats till en annan. Jag menar - det handlar inte om kött och kilo. Det handlar om människor.

Tycker att flygbolagen ska bjuda på ett extra säte. För jag tror inte att överviktiga passagerare ser det som att de gör sig en hacka när de bara vill betala för en biljett.

54 kommentarer:

 1. Usch, fick också ont i hjärtat. Du är klok du Calle.

  SvaraRadera
 2. Fy så hemskt.. Jag tror ju inte att killen på bilden valt att bli så stor. Att flyga borde man väl få göra utan att skämmas fast man är större. Usch.. får också ont i hjärtat av sån diskriminering

  SvaraRadera
 3. Just för din utveckling mot en varmare människa med hjärteont, så är du nominerad till Årets Lucia 2009. Kan följas via http://www.donkr.com/blogs/viewBlog.asp?b=7045 eller lisalove.se. Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Måste säga att jag är lite delad i frågan. På ett fullbokat flyg så tar de ju faktiskt upp en plats som en annan betalande passagerare kunde suttit på, så det är ju inte flygbolaget som vill "tjäna en hacka" utan undvika att förlora pengar. Går inte riktigt klandra dem för det i dagens läge.

  Sen är jag väl lite kall och cynisk men har man låtit det gå så j-vla långt som mannen på bilden så är det nog lite så att man nog får man nog skylla sig själv och ta det då det är hans oansvariga leverne som satt honom i den situationen...

  SvaraRadera
 5. Sååå skönt att slippa alla elakheter, syrligheter och taskiga kommentarer på nätet! Din blogg (och du?) är så varm, sympatisk och klok. Mer sånt åt folket!

  SvaraRadera
 6. jeg pleier å være enig med deg men ikke idag :( Da bør man jo si at fattige som bare har råd med en flybilett bør få lov å ha med sitt yngse barn gratis på sin første utenlandstur, etc etc.

  for å være litt flåsete:
  Hvis man er så stor at man må ha to seter pga fedme ,da har man brukt så mye penger på mat at da har man råd til en flybilett til.

  SvaraRadera
 7. Jag håller faktiskt inte med. Jag tycker att de faktiskt ska få betala själva för ett extra säte.
  Har själv flugit mycket inrikes i USA och hamnade en gång bredvid en sjukt fet man som tog halva mitt säte. Inte ok! Som tur var inte flyget fullbokat så flygvärdinnan frågade om han ville sitta på ett annat ställe där det fanns mer plats.
  Hade jag tvingats sitta ihoptryckt en helt flight hade jag seriöst tänkt kräva honom på pengar för halva min biljett. Han utnyttjade ju min plats!

  Jag ser det verkligen inte som diskriminering. Det handlar om flygsäkerhet!!!

  SvaraRadera
 8. När det blev en katastrof och personen blockerade nödutgången så gör det nog också ont i hjärtat. Eller när ni själva är med på planet och inte kan få service p.g.a. flygvärdinnorna inte kan komma fram med sina vagnar. Fetma är ingen sjukdom utan ett val.

  SvaraRadera
 9. Vilken helomvändning till snäll och förstående kille. Hoppas den är äkta.

  SvaraRadera
 10. Då borde snubben bredvid honom åtminstone få 50 % rabatt eftersom han tvingas dela sin stol med tjockisen.

  SvaraRadera
 11. Marcus Engström4 december 2009 10:32

  Säkerhetsrisk? Annars bra inlägg :)

  SvaraRadera
 12. Om det slumpar sig så att ett mindre plan med 50 platser ska flyga från Houston till New York och 50 % av passagerarna är kraftigt överviktiga (inte helt omöjligt i USA) så kommer planet endast kunna ta 25 passagerare och biljetterna måste dubblas i pris för nästa plan för att hindra konkurs. Tar man upp två platser är det enda rimliga att man betalar för två platser, annars måste någon annan göra det.

  Att sitta på en långflygning som en sardin pga att michelinmannen är stolsgranne är påfrestande och gör hela flygning "svår". Rimligtvis kan den feta göra mer åt sin fetma än vad jag kan göra åt personens fetma och därför är det rimligare att han betalar för det än att jag gör det. Skulle man kunna krympa en överviktig person tillfälligt i en krymp-maskin eller liknande så är det ju såklart önskvärt.

  SvaraRadera
 13. Det var ödmjukt och fint skrivet. Tror det är lätt att bara slänga ur sig att det är klart de ska betala för två säten. Men det är inte så klart. Det är otrevligt och ganska elakt. Klart alla ska få plats ordentligt.

  SvaraRadera
 14. Håller med, men blir ändå förbannad att jag som normalviktig ändå får betala halva skjortan om min väska väger 5 kilo för mycket...

  SvaraRadera
 15. Jag betalar äckligt mycket pengar om jag skulle råka ha några extrakilon i bagaget... inte mer än rätt att man får betala extra för sina extrakilon runt magen...

  SvaraRadera
 16. För i helvete, det är ju uppenbart att mannen på bilden behöver två säten. Frågan är om han eller du (och alla andra passagerare) ska betala för det. Jag röstar på fettot.

  SvaraRadera
 17. Nej, fy fan! De som är så där stora får faktiskt ta och betala för två säten alt. banta. Det är fördjävligt när man hamnar bredvid någon som är så stor att den tar upp halva ens säte också. Förövrigt så kostar det betydligt mer att frakta runt gravt överviktiga personer så det är inte mer än rätt att de betalar för alla besvär de orsakar för andra.

  SvaraRadera
 18. lite hans eget fel faktiskt...

  SvaraRadera
 19. Blir väldigt berörd av bilden, att människor är så grymma mot varandra, visst har man ansvar för sig själv men håller helt med dig Calle, bilden gör ont i hjärtat! Hade velat att han fick sitta bekvämt att lägga på 100 kr på varje biljett eller nåt så att alla bidrog med att alla fick den plats man behövde....

  SvaraRadera
 20. Men ge dig för fan. Handlar väl inte om att de ska tjäna pengar. Handlar väl om att den gravt överviktiga personen tar upp två säten, den personen brevid får en väldigt obekväm resa.
  Suck, inse att vi lever i en hård värld där pengarna är det som spelar roll. Och har inte fetman kostat samhället nog med pengar redan? Ska de feta få flyga billigare nu också?

  SvaraRadera
 21. Instämmer verkligen. Det är ren mobbing och diskriminering om de inte bjuder på ett extra säte. Idioter!

  SvaraRadera
 22. Kan inte ta ställning. Det är som att tjocka människor ska betala mer för kläder för att det går åt mer tyg. Teori och praktik är svårt att förena...

  SvaraRadera
 23. Jag tycker att man ska betala för det man vill frakta. Vare sig det gäller ett paket med posten, övervikt på bagage eller övervikt på kroppen. Tar man upp två säten ska man betala för två säten, inte anta att säte nr 2 följer med på köpet. Det är bara dumt.

  Jag har ont i hjärtat nu! Blir ledsen när du skriver så dumt, jag tycker ju om det du skriver annars!

  SvaraRadera
 24. Om personen tar upp två säten ska den väl betala för det, vem ska annars göra det? Det är inte synd om honom, han har uppenbarligen gott om pengar till mat, då borde han kunna betala för en extra flygbiljett också.

  SvaraRadera
 25. Fin tanke, men om jag inte kan boka plats pa ett fullbokat flyg bara for att en overviktig roffat at sig tva saten sa blir det jakla fel. Jag vill liksom inte tvingas kopa biljett till ett dyrare flyg ett annat datum pa grund av det. Det ar inte mitt fel att han/hon ar for tjock for ett flygplanssate!

  SvaraRadera
 26. Precis, vill man bli fraktad och är man fet som ett hus så skall man fan få betala. Och mannen som sitter brevid honom. Fy fan, vilken hemsk resa. Hag jag hamnat brevid en så fet människa så hade jag sagt till direkt. Nej, jag är inte fördomsfull.

  SvaraRadera
 27. Har svårt att se att något flygbolag skulle göra detta på eget intiativ. Isf måste det väl lagstadgas likt rättigheter för handikappade. Nu vet jag ju inte hur det går till men om en rullstolsburen vill flyga innebär ju det definitivt mer arbete för flygbolaget men de har väl knappast rätt att ta ut en dyrare biljett där?

  Allt som allt håller jag fan med, känns som att fetma är tillräckligt stigmatiserande som det är. De kan gott få slippa den förnedringen!

  SvaraRadera
 28. Så himla skitdumt av flygbolagen. Väldigt fint inlägg.

  SvaraRadera
 29. Vad är ni för naiva idioter som tycker att man ska slussa runt valar gratis.

  Ja - det är synd om honom, men varför ska vi andra betala för att det är så? Han tar upp två platser = han får betala för två platser.

  Jag sitter illa i ekonomiklass för att jag betalar för att sitta illa. Om mina ben är för långa så kommer de knappast att uppgradera mig till Business.

  Detta är bara ett av alla problem som en riktigt jävla fet människa drabbas av.

  Summan av kardemumman är att man inte blir stor som ett jävla hus över en natt. Killen där väger lätt över 200 kilo. Jag tror knappast att han vid 150 kilo kollade sig i spegeln och tänkte "WOW! Vilken atlet jag är".

  Calle, ditt resonemang spricker på många punkter.

  Se detta som ekonomi istället, och någon som är fattig. Ska vi andra betala för att han satt sig i en situation där han inte resa?

  Mitt förslag är att förse människor av denna storlek med skateboardhjul så att man kan putta dem framför sig. Festligt skulle det vara.

  SvaraRadera
 30. Jag känner mig väldigt kluven i den här frågan. Självklart har han på något sätt satt sig själv i den situationen. Men som någon skrev, handikappade behöver inte betala mer trots att det är mer jobb för flygpersonalen. Första instinkten är att han inte ska behöva betala för två säten, men jag vet inte riktigt hur det ska lösas. Tycker överlag att man borde ta bort ett par säten på flygplanen så att man slipper sitta som packade sillar med knäna under hakan!

  SvaraRadera
 31. Emotionellt, så ja, det tar emot att kräva extra betalt av överviktiga. Men vad du egentligen säger är att du tycker det är rimligt att normalviktiga betalar mer för att överviktiga ska få en extra stol. För skall flygbolaget stå för det, kommer de tvingas höja priset för samtliga passagerare. Så, är vi alla är beredda att betala lite mer för vår biljett, håller din idé om transport av människor snarare än kg. Annars inte.

  SvaraRadera
 32. Av praktiska skäl kanske det kan tyckas rimligt att ta mer betalt men inte av humana. Som sagt - det är ju bara en person, en "själ". Som om det inte är jobbigt nog att vara så pass stor dessutom. Det är ju knappast självvalt.
  Min tanke är att man gör en avdelning med lite större säten i någon del av planet. Dessa säten ska inte vara dyrare utan endast vara till för personer som vill resa i ekonomiklass men behöver mer plats av någon anledning. Visst, det kanske är att kategorisera om något, men enligt mig är det ett klart bättre förslag än att man ska behöva köpa två platser. Har jag rätt eller fel?

  SvaraRadera
 33. Men man kan väl inte likställa handikappade med feta? Visst, båda har ett handikapp, men den som sitter i rullstol har väl i 9 fall av 10 inte valt det själv. En fet människa har ju i 9 fall av 10 gjort ett aktivt val - fortsätta äta istället för att försöka gå ner i vikt.
  Sen finns det ju bra mycket mer feta människor, i väst i alla fall, än handikappade.
  Och precis som någon sa tidigare, man ska väl betala för det man fraktar. Precis som ett tungt paket är dyrare att skicka.

  SvaraRadera
 34. Fetma är inte direkt något man ofrivilligt föds med. Folk som hävdar sånt är ute och cyklar!
  Om det är 100% individens fel eller inte låter jag vara osagt. Men jag personligen tycker att betala för 2 säten när man väger och tar upp lika mycket plats som 2 personer inte är orimligt.

  SvaraRadera
 35. det är hemskt, jag håller med dig. vad förlorar de på att isåfall bjussa på en plats? det jag dock kan tänka på ibland är bagage-gränsen. om man nu väger 60 kg själv och har några kilo för mycket bagage så ska man betala massa pengar, samtidigt som en passagerare som väger över 100 kg tar upp bra mycket mer vikt på planet. kan tänkas vara fel att tänka på detta sätt. men lite dumt är det ju faktiskt.

  SvaraRadera
 36. Kan inte alla stolarna vara större, då kan ju vi små människorna ligga ner hela resan. Och så kan man kanske få en massa fluffiga filtar och då kan man låtsas att man flyger i ett moln och då kanske jag kan sluta vara ensam om att älska att flyga :)

  SvaraRadera
 37. På ett flyg betalar man väl för sätet.
  (till skillnad från till exempel en stadsbuss där man betalar för att åka med och får sitta i mån av plats) Tar man då upp två säten så bör man ju betala för två säten, kan jag tycka.

  SvaraRadera
 38. Tänkte på en sak. Var har mannen på bilden sitt rövhål? Jag skulle inte vilja sitta på hans plats efter honom i all fall. Det kanske var en lång flygning och han var säkert tvungen att fjärta, det måste jag göra på långflygningar, ja du förstår... Nä, är man så stor får man faktiskt betala för två platser så att man sitter anständigt eller köpa en biljett i business class med bredare stolar.

  SvaraRadera
 39. Tror att det finns flygbolag som redan har stora säten för att det är så många överviktiga som länge varit ett problem för dem.
  Men det är en svår fråga... Det borde kanske införas säten i alla flygplan som är anpassade för väldigt stora personer, och som inte kostar mer än en normal biljett. Man får helt enkelt ha nån maxgräns för hur många med för hög vikt som ska med.
  Hemskt, men det är ju så världen ser ut nu.

  SvaraRadera
 40. Jag är extremt lång med långa ben varför jag måste flyga i business class. Inte fan bjuder flygbolagen på det! Jag kan inte hjälpa att jag är så lång men fetma kan man faktiskt rå för. Alla andra får betala för dem annars. Så tar man upp två säten bör man betala för två säten!

  PS Jag undrar hur han fick på sig säkerhetsbältet?

  SvaraRadera
 41. Åh, det skär sig rejält i hjärtat att någon är så känslokall.. Du har så rätt fina Calle, du har så rätt!

  Fan det är inte lätt att vara överviktig som det är.. Sjukdomar, blickar, skitsnack, utfrysning och nu ska man sota för man vill åka flygplan..

  SvaraRadera
 42. aj, det här gjorde riktigt ont i mitt hjärta med. Tycker att det verkar som att många tänker på det praktiska sättet, allt i svart och vitt, och glömmer bort att den där mannen faktiskt är en människa, med känslor och hjärta han med. Nog borde väl flygbolagen kunna bjussa på en plats då och då? Förstår att de inte vill det, de är ju företag med vinsttänk precis som alla företag är, men just här kan de väl ha lite medkänsla?

  Du är så bra calle!

  SvaraRadera
 43. Jag förstår det ekonomiska dilemmat i den här situationen. Det jag dock inte kan förstå är hur vissa här kan slänga ur sig så otroligt nedvärderande kommentarer om tjocka människor?! Bara för att man är tjock är man väl inte någon dum,jobbig person som inte har rätt att visa sig ute i offentligheten. Hur man kan som någon i tidigare kommentar skriva "Vad är ni för naiva idioter som tycker att man ska slussa runt valar gratis."
  Du verkar ju inte ha mycket bakom pannbenet precis lilla vän? Man kan vara tjock av många olika orsaker. Man kankse har anlag för det, man kanske har det jobbigt och tröstäter eller så är man bara stor för att man äter mycket och har svårt att kontrollera det och man är väl precis lika mycket värd för det för guds skull! Många av kommentarerna ligger på dagisnivå då man kunde reta någon för att den var "en tjockis". Tänk lite innan ni på ett så idiotiskt sätt slänger ur er skit på folk.

  SvaraRadera
 44. dom borde ha några tjockis-säten som man kan välja att boka om man är lite bred och rövva. det vore ju det bästa sättet imo.

  SvaraRadera
 45. Varför inte bygga ett antal säten som är större? Och vissa med mer benutrymme för dem som är extremt långa? Nä, för det tjänar ju inte flygbolagen på. Om de får välja så ska vi stå upp så att desto fler får plats per flygning!

  SvaraRadera
 46. Jag blir så irriterad. Om det handlar om en familj som behöver mer plats för de har småbarn så får de gladerligen platserna längst fram. Om det är en person med funktionshinder som behöver mer plats vore det olagligt och diskriminerande att göra någonting annat än se till att det blev tillgängligt även för henne/honom. Men när det är en fet person så ska HAN behöva ta skit istället. Förstår inte. Kan det ens vara lagligt? Får man diskriminera pga. hur man rent fysiskt är uppbyggd? Det spelar knappast nån roll om den funktionshindrade personen har "orsakat" sitt problem själv eller inte.

  SvaraRadera
 47. Jag hamnade bredvid en man i den storleken på en långresa. Jag är inte särskilt stor, men ett halvt säte räckte inte för att hålla igång blodcirkulationen. Och eftersom flighten var fullbokad kunde jag inte flytta. Det slutade med att jag fick stå i gången borta vid toaletterna hela flygningen. Nästan 7 timmar. Kul. Mer sånt. Synd att det bara var över Atlanten - till Australien hade det ju blivit ännu roligare!

  SvaraRadera
 48. Jag håller med till hundra procent. Visst att det är jobbigt för flygvärdinnorna och passagerarna runt omkring, men det måste ju för i helvetet vara jobbigare att vara överviktig. Det är inget skämt. Det är en sjukdom.

  SvaraRadera
 49. Min fråga är: Finns det så där sjukligt överviktiga i fattiga länder? Han äter säker på en dag vad en hel familj i ett fattigt land äter på en månad..

  Ska man inte markera lite på ett diskret sätt att det inte är ok? Kanske hjälper det han att sluta äta 17 pajer till lunch och middag och 43 munkar till frukost samt skölja ner det med 430 liter cola. Till råga på allt halveras livslängden:(

  SvaraRadera
 50. Haller inte med, att bli fet ar ett val man gor i de flesta fall, ska andra betala/lida for det?

  Kan jag strunta i att duscha i 2 manader och sen flyga, ar det ok?

  SvaraRadera
 51. Emmy, jag har lite problem med dina argument, förstår inte alls hur du tänker...

  Ingen, och jag menar ingen, är naturligt, medfött, "rent fysiskt uppbyggd" som en 200-kilos kloss. Så är det bara, killen på bilden hade förmodligen kunna göra någonting för att förhindra detta tillstånd.

  Det är sällan som en fullt frisk person gör någonting medvetet dagligen som han/hon vet kommer leda till funktionshinder.
  Men när de gör det, t ex; som mannen på bilden, så är det i slutändan ingen annans fel än hans eget. Det är han som misshandlat sin kropp på detta sätt, vilket jag inte tycker är någonting att uppmuntra då det inte är nyttigt alls.

  Om man uppenbart behöver två säten så betalar man för två säten. Man betalar inte för ett och använder två, jag skulle börja dra paralleller till stöld här men jag avslutar med ett bra uttryck, som jag personligen tycker är ganska klokt och bra.
  Så här lyder det: "Man får vad man betalar för".

  Det är inte kul att vara irriterad Emmy, var glad istället! :D

  SvaraRadera
 52. Nä ska jag betala för övervikt så ska dem tjocka betala för övervikt. Lite eget ansvar får man ta för sin egen kropp, det kostar väl tillräckligt med vård åt dem feta. Knä och ledoperationer mm. Snäll kan man vara men någonstans måste gränsen gå.

  Ingen vill dela säte med en tjockis, överhuvudtaget med någon okänd människa. Det handlar ju inte heller bara om storleken åt sidan utan även storleken framifrån. Jag satt bredvid en "jätte" till kvinna i USA och hennes mage stötte i den framförssittandes ryggstöd... Ska vi bredda på sätena framåt också? Samtidigt betala mer pengar för att mindre säten finns på flyget?? Det bidrar väl knappast till bättre hälsa för majoriteten om vi så snällt bidrar till fetma och övervikt.

  Jag tycker bantningsläger och bootcamp till det feta. Terapi om det nu också behövs, då är man snäll! Ditt argument är snällt åt minoriteterna men knappast åt majoriteten av befolkningen.

  SvaraRadera
 53. om man är tjock eller kort är det synd om en. Om man är lång eller smal är det helt ok att påpeka detta och kanske göra sig lite rolig på kuppen. Jag är lång, nästan två meter och varje gång jag flyger sitter jag med näna i hakan för att det är så förbannat trångt. Jag får knappast nåt extra benutrymme gratis och verkligen inte heller någon sympati från personen framför som oftast gillar att pressa stolen bakåt och liksom in i knäskålarna. Varför ska man behandlas med empati endast när man är fet när det aldrig görs uppoffringar för andra fysiska hinder? Det kostar multum med 2 kilos övervikt men samtidigt är gratis för 100kg extra fett på kroppen, jag får inte ihop det. Nä ska jag behöva betala extra för att få sitta vid nödutgången där det är extra benutrymme så får tjockisarna betala extra för ett bredare säte!

  SvaraRadera