lördag 26 september 2009

Nu ikväll

Jag har rökt i helgen. Hatar mig själv för det. Eller hatar gör jag nog inte. Men känner mig svag. Det är inte lätt att sluta. Har rökt så länge. Men mår ju så mycket bättre när jag snusar istället. Löper bättre också. Snart är jag vid punkten då det inte är lungorna som får mig att stanna, utan benen.

Jag vet inte om ni tycker det här med rökning är ett trist samtalsämne. Det är det kanske. Så mycket är sagt redan. Ändå händer ingenting. Ungdomar röker lika mycket som alltid. Och visst uppmanas de att sluta av varningstexter och skrämsel. Men det är inte där det sitter.

Det är helt enkelt trevligt att ha en liten last.

Man slutar inte röka med nikotintuggummin. Man slutar inte med hypnos eller med plåster. Jag har faktiskt inte träffat en enda människa som har slutat med hjälp av Apotekets metoder. För vi som röker vill ha det trevligt. Vi vill ha en njutning. Och det får man av snus. Man får faktiskt det. Det är därför så många lyckas ta steget.

Jag vill ropa till varenda rökare: Sluta med det och snusa. Det är också trevligt.

Och så vill jag ropa till staten: Om ni vill att färre människor ska röka, så sänk skatten på snus.

Till sist vill jag ropa till A Non Smoking Generation: Ni är så jävla fel ute när ni attackerar snus. För problemet är röken. Kom igen nu. Välj ert krig. Snuset är er vän om ni vill få färre ungdomar att dras in i ett beroende som leder till en för tidig död.

17 kommentarer:

 1. Problemet varför så sjukt många ungdommar röker (jag är själv ungdom) är att vi får för mycket information om hur farligt dt är så folk bryr sig inte om dom och antar helt nartuligt att dt är överdrivna påhitt som är till för att få oss att sluta röka =)

  SvaraRadera
 2. väl rutet, håller med på många punkter! Sen är jag nog av uppfattningen att de flesta av oss ungdomar trivs med sitt rökande, åtminstonde fram till 25-30-års ålder då det snarare blir ett besvärande beroende. Vet inte alls var den röda tråden finns i den här kommentaren men summan av lasterna är ju som bekant konstant och man är hellre lycklig nu än om 20 år och allt det där.

  SvaraRadera
 3. själv slutade jag röka (efter 6år av och till) för ca en månad sen. det enda man behöver är nån att sluta med, Love u Ava!
  non smoking gen, känns skittråkiga. Snus 4 life!!!!

  /$

  SvaraRadera
 4. hata inte dig själv. jag rökte också i helgen. och alla dagar innan det dom senaste tre åren.

  SvaraRadera
 5. Calle. Vet inte vad som skrivits i kommentarerna. jag är full, kommenterar inte annars. A non smoking generation är ute eftar att folk inte ska börja röka, inte sluta. om de ska börja prata goda saker om snus är att be folk böra. snusar själv, och älrkar det, men att vilja gå ut till 10 åringar och be dem snusa istället för att röa när de blir äldre är fel. även om sluta ´röka och börja snusa metoden är bra. wn rolig ide är att du brar igång något som går till gymnasier i landet och får de att börja snusa isället för att röka, de vore bra. men a non smoking geration är ute efter att påverka tio påringar att inte börj röka ner de blir äldre. TILL dgi: snusa påå, glöm inte borsta tändera. Ber dig kolola in cleas JUHLIN på king, vilken skirbent! Jag tykcer om dig på ett fint säytt. känner att jag borde slkuta skiva nu. JAG giolar dig. puss och kjam kärlek och kajal!

  SvaraRadera
 6. Calle! Precis som andra i detta kommentarsfältet så brukar inte heller jag kommentera särskilt ofta. Kom precis på att detta är väldigt dumt. Jag läser ju din blogg flera gånger om dagen och det är på tiden att jag verkligen tackar dig för fantastisk läsning! Tack Calle och kör på!

  SvaraRadera
 7. Snusa är ju inte direkt bättre det heller. De fräter sönder munnen helt totalt. Har tre lärare på min skola som har snusat i över 30 år allihopa, hela deras käkar är sönderfrätta och tänderna går inte att bleka.

  Förresten, det där när man ska kommentera "Kommentera som: '''" det är väldigt krångligt och det laggar rätt ofta.

  SvaraRadera
 8. Kom igen nu, Calle. Du vet väl lika väl som alla andra att även muncancer leder till en för tidig död?

  SvaraRadera
 9. Jag är inne på min tredje rökfria dag. Det går bra - ingen har kommit till fysisk skada än, men jag undviker sociala kontakter tills jag kan lita på mitt eget humör.
  Men jag snusar istället, och det fungerar! Inget röksug.
  Jag tar och betar av ett beroende i taget.

  SvaraRadera
 10. feströka gör väl alla?

  SvaraRadera
 11. Känner flera personer som slutat röka med hjälp av tugummi och sånt där.

  SvaraRadera
 12. Så sinnes. Jag hade en diskussion långt, långt in på småtimmarna med min älskade om att jag blivit sugen på en cigarettjävel igen. Karln gick i taket och jag visste inte vad jag skulle ta mig till. För jag kan väl inte rå för om min kropp skriker till mig: "Nu är du full min vän, du måste RÖKA som alla andra gånger du varit full!!"
  Men han tyckte det var korkat. Jag tycker med det är korkat, för nog fan är det korkat att röka. Inte minst för att det skadar mig själv etc. etc. men det är ju inte det stora problemet, man gör så mycket skit som skadar en själv så en cigg är inget stort. Problemet är ju självklart att någon underbetald stackars mexikansk ensamstående mor måste plocka de förbannade tobaksbladen och få förkortad livslängd och inte en vettig penning får hon för det. Allt detta för att jag ska vara lite festlig. Nej. Det får vara.
  Men jag blev iallafall ledsen. Jag tyckte jag var duktig som stod emot!

  SvaraRadera
 13. Jag har mer än halverat min rökning tack vare snus! Förr ansågs det äckligare för tjejer att snusa men nu är det mycket mer accepterat och det finns så ofantligt många spännande snussorter. Visst röker jag fortfarande ibland men nu sker det nästan bara i sociala situationer och när alkohol är inblandat. Jag har inte behövt kämpa och lida för att dra ner på rökandet och det är därför det har gått så bra. Människor vill såklart inte plågas så därför slutar de inte. Dock blir plågan desto större när man väl blir sjuk. Jag märker en enorm skillnad i min hals nu när jag har dragit ner på ciggen. Det är den skillnaden som får mig att dissa ciggen och hylla prillan istället.

  SvaraRadera
 14. Men för fan?! Varför skriver ni "väl rutet"? Varför skriver någon så? Alls? Det låter som löjlig 40-talsslang med hatten på sne & trasjoxning. Så låter det.

  Lägg av!

  SvaraRadera
 15. Hej Calle!

  Jag slutade röka efter sex års rökning. Planerade en graviditet och slutade precis innan det. Sen var jag gravid och fick barn och festade inte på bra jävla länge, och var inte röksugen heller. Tills jag drack ett glas vin för första gången på två år. Läskigt att suget kan sitta i så länge, huh? Feströkte lite till och från efter det.
  I alla fall. Jag jobbar på en kirurgavdelning, och får se på nära håll hur mycket sjukare rökare är. En vacker dag var jag med när en patient kvävdes till döds av sin lungcancer. Tänk dig det, att dö av kvävning. Kvävas till döds av sina egna lungor. Har varit med vid många dödsfall, men jag har aldrig sett något så ångestladdat.
  Efter det har jag inte rökt en enda cigarett. Det kan låta klyschigt och uttjatat, men... om inte lungcancer, så är KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom) vad du har att vänta om du fortsätter röka, och det är inget jag skulle önska min värsta fiende. (Och kärlsjukdomar! Kärlen, de kleggar igen!)
  Blås i ett glas vatten med ett sugrör så har du ljudet av dina andetag om trettio år.
  Tänk på saken! Rök inga fler cigaretter nu.
  Kram

  SvaraRadera
 16. jag är glad att du uppmanar folk att sluta röka, för det är ett jävla skit. jag var däremot så dum som du att jag började snusa för att jag slutade röka, och helvete, det var SÅ mycket svårare att sluta snusa än att sluta röka. eftersom man har en konstant hög nikotinnivå i kroppen (i jämförelse med cigaretter där nikotinnivån går upp och ner) är det svårare att vänja sig av vid. det är också svårt eftersom man kan ta en snus överallt (i skolan, på puben osvosv). ja, du fattar. snus må vara bättre än rökning men det är absolut inte ofarligt. nikotinnivåerna drar ihop blodkärlen så de blir stela --> högt blodtryck. högt blodtryck är en riskfaktor för typ alla sjukdomar man kan få. framför allt hjärt- och kärlsjukdomar.
  sluta nu med dumheter och ut och spring med dig. du förtjänar det bästa och jag har ingen lust att betala skatt för att du ligger på sjukhus av sjukdomar du rökt och snusat dig till i fyrtio år.

  SvaraRadera
 17. jag börjar ana en hidden agenda calle schulman...
  att ha tydliga åsikter är bra. att vara sig själv är också rätt. många läsare gillar din enkla blogg, jag är till och från en av dem. men att du börjar lobba så starkt för en en drog - vilket snus är - det känns inte smakfullt. skärpning!

  SvaraRadera