onsdag 30 september 2009

Schulman-debatt

Jag skrev en debattartikel för Expressen som trycktes idag. Den handlar om mammorna och all den otacksamhet som de får uppleva. Eller snarare brist på tacksamhet. Sen får ni kalla mig pk eller vad ni vill. Jag tycker att jag har en poäng. Läs den HÄR.

59 kommentarer:

 1. Jag kan nog mestadels hålla med, alla gångerna farsan "tog sig tid" och gjorde saker med en som liten knodd är magiska, och har fortfarande något drömskt skimmer över sig.

  Och tänker man efter och tar det några steg längre, så var det ju alltid morsan som var "tråkig" och tog hand om vardagssysslorna och också var den som fick bli "the bad guy" när man hade kraschat en ruta eller hällt ut målarfärg i hallen...

  Du har nog en poäng med ditt inlägg, även om det finns en hel del undantag ute i landet.

  // Jimboeh

  SvaraRadera
 2. PK, safe, alltid samma story som Alex skrivit om 100 gånger.

  SvaraRadera
 3. Calle, du tar andan ur mig. Som vanligt. Intelligens är sexigt. Du är sexig. Kram GG.

  SvaraRadera
 4. Så j---a bra Callemannen....

  SvaraRadera
 5. Fan va bra skrivet.

  SvaraRadera
 6. Tack.

  Tur att barnen växer upp och blir vuxna och kan se såna där saker.

  Det är ett satans otacksamt jobb att vara den som försöker ge struktur i tillvaron, nöta in någorlunda sunda vanor och värderingar och sen inte orka vara särskilt - rolig...

  Puss, Calle! Och jag tycker att din mamma är en fantastiskt människa, yrkesmässigt också!!!

  SvaraRadera
 7. Det var mitt i prick.

  SvaraRadera
 8. Du upphör inte att förvåna mig. Dina texter är stundom briljanta och förhoppningsvis ger de vågor på vattnet, det är så med en del av dina inlägg, de borde verkligen göra det!!!

  SvaraRadera
 9. Du har så rätt och det är befriande att du skriver om det! Du skriver så bra att man blir rörd

  SvaraRadera
 10. Det är en bra krönika, absolut. Det ligger nog också mycket i den. I alla fall om jag ser tillbaka på mig själv. Men, är det inte en generationsgrej det där tror du? Jag menar på den tiden gjorde ju mammorna allting (om vi ska generalisera och det ska vi). Pappornas tid med barnen var en bonus.

  Nu tror, och hoppas, jag att det är annorlunda. Att nu i vår generation, med våra barn är vi pappor med mycket mer i "det vardagliga". På så sätt går vi åt rätt håll. Eller vad tror du?

  SvaraRadera
 11. Har alltid tänkt "Skynda att älska" som Oidipus förnekande av att närma sig sina förbjudna känslor till modern. Kul att läsa att du uppmärksammat det. Sedan är det ju enklare att se upp till en överhet än att stiga ner i minnen av varma modersbröst. Det senare kan innebära en långt svårare splittring.

  SvaraRadera
 12. Fantastiskt bra artikel!!!!!!!

  SvaraRadera
 13. jättebra skrivet! så sant, så sant!

  SvaraRadera
 14. Gäsp, jävkligt PK. Ska nästa artikel handla om att invandrare kastar sten på brandkåren eftersom dom inte har en fritidsgård?

  SvaraRadera
 15. Kalle din lilla pungsten! Det var den basta debattartikel du nagonsin skrivit. Och jag har last allt av dig dom senaste 3-aren!

  -En tvabarnspappa

  SvaraRadera
 16. Begåvat Calle!
  Dina ord berör, både som dotter och mamma kan jag hålla med dig, tack.

  SvaraRadera
 17. Jättebra skrivet! Kul att du skrev det. Om t.ex. Gudrun Schyman hade skrivet det hade hon fått så sjukt mycket skit för det. Det kanske också säger något, men det är bra att feminismen också får andra fackelbärare.

  SvaraRadera
 18. PK betyder "politiskt korrekt". Det är ett uttryck som innebär att häckla de människor som kräver alla människors lika värde. Det vill säga om man är "politiskt korrekt" säger man att invandrare är lika mycket värda som svenskar, fast man inte menar det innerst inne; man säger så bara för att det ska se bra ut och att man ska få röster i valet osv. Problemet är att när man lyfter frågor som har att göra med människor så blir man ofta anklagad för att vilja vara politisk korrekt.

  SvaraRadera
 19. Bra skrivet. Mer sådant! Tyvärr så ser det fortfarande ut så här i samhället.
  Kolla in en bra sida här: http://skrietfrankarnfamiljen.blogspot.com/

  SvaraRadera
 20. Mycket tankvärt inlägg i jämställdhetsdebatten!
  Skulle gärna ha med dig i mitt förmiddagsprogram i Sveriges Radio Örebro imorgon torsdag 09.00-13.00. Kan du, vill du?
  Det vore toppen! Ring så fort som möjligt!
  Anna

  SvaraRadera
 21. Fy fan. Jag kräks. Jag lyssnar hellre på Barbara Streisand och ser Stränder 17 ggr än läser din jävla P.K. artikel en gång till.
  Tönt. Får du avsugning av Atscho nu?

  SvaraRadera
 22. Underbart skrivet! Fick en tår i ögat =)

  /Sara

  SvaraRadera
 23. Okey. Jag ska bara nämna en helt annan sak. Haha, du var med i "Hennes" förra året, tidningen alltså. Och där stod det att du hade varit med typ 20-30 kvinnor förra sommaren. Plaaaayer-schulman! Haha.

  SvaraRadera
 24. Suveränt Calle. Du lyfter fram fina poänger och har skrivit en tankeväckande och välformulerad debattartikel. Dessutom anar jag en nyansering gentemot din bror.

  Du är bra. Hör av dig när vi ska göra något tillsammans.

  SvaraRadera
 25. Håller väl med dig. Kanske öppen dörr, vet inte. Det spelar heller ingen roll. Nyckelben! Herregud, där är hela behållningen. De främsta jag sett. Väl rundat. /Johan

  SvaraRadera
 26. jag följer din blogg men brukar inte kommentera, men detta känner jag igen mig i. min pappa dog när jag var tolv. och nu när jag blivit äldre (25) kommer jag på mig själv att höja upp min pappa på en piedestal. men det är ju det man gör, man glorifierar minnen av personer som försvunnit. skulle man inte minnas ens mamma på samma sätt om hon gick bort? skulle inte alla minnen av ens mamma som den starkaste personen man känt ta en plats på samma piedestal då?

  bra text, jag har ofta tänkt i samma banor, men aldrig skrivit ned mina tankar.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 27. Men åhh så bra! Det kändes gott i ett lite tilltygat mamma-hjärta att få lite cred för allt jobb o kärlek som tas för given.. Förhoppningsvis ändras detta med nya generationer!

  SvaraRadera
 28. Riktigt bra skrivet Calle! Härlig poäng och en skön fullbordande kontrast till Alex fokusering på er far. Det fattades, det här.
  Snyggt!

  SvaraRadera
 29. bra artikel! helt klart tänkvärt.

  SvaraRadera
 30. Huvudet rätt på den jävla spiken bara. Fantastiskt bra. Extra plus för fotbollsmetaforen.

  SvaraRadera
 31. Shit vad bra! Tack.

  SvaraRadera
 32. Väldigt träffande och förmodligen något som folk i allmänhet inte alls tänker på någonsin. Varför är det så att pappa "tar sig tid" till familjen någon gång ibland, medan mamman bara "är mamma" när hon sliter sig sönder och samman för att vardagen ska gå ihop och för att barnen ska bli vettiga vuxna?

  SvaraRadera
 33. Kraam Calle! Det är den tunga verkligheten för oss mammor! Vi låter dessutom gärna den lilla pojken=pappan glänsa, för vi vill ju att våra barn ska ha en bra förebild! Där bakom håller vi mammor på att jobba ihjäl oss! Det krävs att man blivit vuxen och kommit en bit för att få syn på detta.Det är väl här jämnställdheten måste börja!
  Nästa bok tycker jag ska handla om er fantastiska mamma! Hon är säkert inte tråkig!
  Jag blev glatt överraskad över detta oväntade stöd från din sida.
  Kram från en mamma

  SvaraRadera
 34. jag tycker oxå att du har en poäng där Calle!

  SvaraRadera
 35. hmm. jag har ingen mamma jag pratar med, så jag vet inte.

  SvaraRadera
 36. Bra Calle! Har alltid tyckt att det vilat något osunt över din och Alex syn på eran far. Jag har en död pappa och har varit ungefär som er. Tills den dagen då min mamma berättade hur det verkligen var. Min pappa var underbar! Men den som tog ansvar har alltid varit min mamma, och det visste jag egentligen innerst inne.

  SvaraRadera
 37. Oj!
  tog det dig 30 år att inse detta??
  bra att du kommit till insikt iaf

  SvaraRadera
 38. Ja, papporna hyllas och mammorna sköter det praktiska. Klart som korvspad att pappor blir "favoriter" för att det är oftast dom som gör skojsiga saker med barnen när dom väl är hemma. Belys hellre problemet med att pappor som vill vara med sina barn och göra allt som mammor gör inte har eller får den rättigheten. För i helvete...det är år 2009 och jämlikhet hit och dit...men än idag så ska män kämpa hundra procent mer än kvinnor för att få vara bara...just pappor.

  SvaraRadera
 39. Du är cool som lyckats slå ner svennebanan med ditt kåserande språk. Som Shakespeare sade:
  Gråt inte flickor, stilla er gråt, män äro jämt sig lika: en fot på strand och en i båt och snara till att svika.

  SvaraRadera
 40. väldigt väldigt bra skrivet!

  SvaraRadera
 41. Patetiskt och samtidigt jävligt skrämmande att så många killar/män känner sig hotade av din artikel! Det görs ju väldigt tydligt här bland kommentarerna om inte annat. Men sure, så funkar ju människan, sparka på den som redan ligger ned och rädda ditt eget skinn! Hemska tanke om kvinnor och män skulle få lika mycket makt i samhället liksom.

  SvaraRadera
 42. grym debattartikel, men hemskt nog så tänkte jag mest på hur galet snygg du var på bilden nedanför!

  SvaraRadera
 43. jätte finoch tänkbar krönika!

  SvaraRadera
 44. Väldigt bra och tänkvärd krönika. Kan känna igen mig mycket. Men jag tycker det är synd att även fast den skulle handla om er mamma så är det återigen er pappa som beskrivs mest. Hade tyckt det vore kul om du skrev om något fint minne du haft med din mamma.

  SvaraRadera
 45. Briljant!!
  Du slår din bror med (hästlängder...) i ditt skrivande.

  SvaraRadera
 46. Så där tänkte jag också när min pappa dog. När mamma dog några år senare, så tänkte jag detsamma om henne. Märkligt det där.

  SvaraRadera
 47. Bra och vettig krönika!

  SvaraRadera
 48. Älskar din artikel. jättebra jobbat! :)

  SvaraRadera
 49. Vansinnigt bra debattartikel Calle! Den håller en oerhört hög kvalitet - välskriven artikel med vettigt och viktigt resonemang. Jag tror att ett lagstadgande om delad föräldraledighet skulle föra med sig stora framsteg för jämställdheten. Hoppas att det är politiskt genomförbart och att vi får se det inom en snar framtid.

  SvaraRadera
 50. Det bästa jag läst på länge!
  Grattis till insikten, artikeln var en hyllning till alla mammor!!!

  SvaraRadera
 51. Du är bäst Kalle.

  SvaraRadera