måndag 29 juni 2009

Snart sommarlov

Sista veckan innan sommarlovet. Tycker det känns lite som sommarlov. Minns så väl känslan från barndomen. Minns att man fick ett Sommarpass. Det såg ut som ett riktigt pass och var fullt med en massa kuponger som gav en svindlande saker. En kupong på Grönan. En inträdesbiljett till Eriksdalsbadet. En Festis. Jag spelade alltid lika glad som mina klasskamrater för det där Sommarpasset. Men jag visste ju att det inte var för mig.

För mig var det mycket bråttom att komma hem direkt efter skolavslutningen. Pappa hade styrt och ordnat i dagar innan färden till torpet i Värmland. Och skulle jag så mycket som ta en glass på väg hem från skolan skulle hela hans körschema rubbas.

In i bilen med finkläderna på. Stanna till i Arboga och tanka och köpa Nogger. Hälla upp en kopp kaffe till mamma och pappa där fram. De åt banan till. Och rökte gjorde de. Pappas Bellman och mammas Prince och kaffe och banandoft. Och smält nogger på mina finbyxor.

Stannade till hos mormor i Filipstad och var välartade. Fingrade på pistolen som morfar hade under en halsduk i hallen. Den var tung. Han sa att det var en startpistol, men jag trodde honom inte. Jag kunde inte tänka mig att startpistoler var så tunga.

Sen in i bilen igen. Sen kväll när vi kom fram. Stor brådska att få in maten från de kolossala frysväskorna i frigolit som stressat pappa under hela vägen. Det gnisslade bara man vidrörde det som fanns där inne. Jag hjälpte pappa och räckte honom sakerna där han satt på stol framför kylskåpet. Det yrde små kulor av frigolit. Flora-smöret. Minns bara Flora-smöret. Men det måste ha varit mer saker i kylväskan. Det måste ha varit mycket mer.

Mamma och pappa tog en whisky och en öl på framsidan när vi hade packat upp. Ölet hette Preppens och hade en hatt på etiketten. En sån hatt som Oddjob hade i Goldfinger. Rallarrosor och lupiner som inte slagit ut. Inga smultron. Högt gräs. Ingen luft i fotbollen. Allt det där skulle lösas imorgon. Kissade enligt urgammal tradition på mammas akleja.

Den där aklejan står kvar. Ska kissa på den på torsdag när jag kommer fram.

9 kommentarer:

 1. Fint skrivet.

  SvaraRadera
 2. Underbart skrivet...Men,hade Morfar verkligen en pistol i halsen?

  SvaraRadera
 3. Jag tror bestämt att det är din tur att skriva en bok nu! Du skriver underbart!

  SvaraRadera
 4. Pistol under en halsduk i halsen is the shit!

  SvaraRadera
 5. Är det DU som skrivit "skynda att älska"?
  Calle the ghostwriter...

  SvaraRadera
 6. Bra skrivet:) troligt vad både du och Alex minns eran barndom. Jag minns inga detaljer alls.

  SvaraRadera
 7. haha shit va grymt du är calle!

  SvaraRadera
 8. Fan vilken härlig text!

  SvaraRadera