fredag 31 december 2010

Blev arg

Mamma jobbar en del på ett boende för människor som är lite störda. Hon klev just på sitt pass och jobbar till imorgon bitti. Det är fint. Mamma är snäll.

Ikväll satsar boendet på med lite extra. Härligt julbord och lax och allt som hör till. Blir så glad av det. Men samtidigt ganska förbannad. För äldrevården har ingenting. Kan såklart inte tala för alla äldreboenden men de jag har besökt har inte haft någonting extra på högtider. Inte någonting. En sorglig skinkmacka, på sin höjd. Om de har tur - en släkting som kommer och dövar sitt dåliga samvete.

Hur kommer det sig egentligen att boenden för utvecklingsstörda har det så otroligt mycket bättre än äldreboenden? Är det verkligen vettigt? Varför kan man inte lyfta upp äldrevården till samma nivå? Sätter vi större värde på utvecklingsstörda än på gamla? När togs det beslutet? Av vem?

Blir ledsen när jag tänker på svensk äldrevård. Hur lite de gamlas behov fylls. Ja i alla fall om man jämför med utvecklingsstörda som får åka på härliga utflykter och har temadagar och allt möjligt. Varför får inte de gamla ha det så där härligt? Vad är skillnaden? Är det lättare att inte tänka på ensamma och gamla? Är det lättare att låtsas som att de inte finns? Jag ska försöka ta fram siffror på det där. Den otroliga särbehandlingen av en svag grupp framför en annan. Avskyvärt. Alla borde behandlas lika bra.

Nej. Ikväll går alla mina tankar till alla arma, ensamma åldringar som inte får ETT SKIT extra när det är nyårsafton.

23 kommentarer:

 1. varför ställa dem mot varandra? Mycket märkligt. Och utvecklingsstörda ska SJÄLVKLART aktiveras och stimuleras, de är ju ofta del av dagverksamheter eller bor på speciella boenden hela sitt liv, inte bara på ålderns höst.

  Men annars - ja, såklart har du rätt. Det är allianspolitik det, gynna de som jobbar och tjänar pengar, spara på de som redan har det knivigt eller har blivit gamla.

  Så funkar det. Inte bra!

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig Calle. Min pappa är bara 60 år och bor på ett demensboende i min kommun. Och det är min mamma som fixar alt extra. Hon tar med glögg och pepparkakor till jul, pommac och lite snacks till nyårsafton och jordgubbstårtan till midsommar. Till och med så tog hon med juldukar förra året till pappas boende för att de inte ens hade det.
  Jag blir helt ställd när jag tänker på det.

  Har man inte ens lite glögg och pepparkakor och sitter en stund tillsammans på julafton om min mamma inte hade tagit med de? Fats sedan är det inte så på alla ställen för på äldreboendet min farfar bordde på där ordnade engagerad personal julbord på julafton för både boende och anhöriga. Där var det både dragespelsmusik och tomte. Jag vet inte om det handlar om engagemang och cheferna på boendet?

  SvaraRadera
 3. Snälla Calle, äldreomsorgen finansieras utav skattepengar! Om du tycker det är viktigt att dom äldre får bra mat tycker jag att du ska gå över till oss på rödgröna sidan! Märks att svenska folket bara röstar på ett parti för att få mer pengar av andras bekostnad!

  SvaraRadera
 4. rösta på kristdemokraterna det är dom enda som pratar om detta problem och som vill förändra. Inte för att jag röstade på dom men så vet du! :)

  SvaraRadera
 5. Hurra! Hemtjänsten jag jobbat för i tre år la just ned för att det inte finns pengar nog att driva en något så när human omsorg. In ut hej då med skorna på är det enda som bjuds. Heja alliansen.

  SvaraRadera
 6. Fast det är inte så att boenden för utvecklingsstörda har det mycket bättre än äldreboenden. Det är olika från kommun till kommun och framför allt olika från boende till boende. Jag vet flera boenden för utvecklingsstörda där det inte firas alls, och på vissa där det firas eftersom personalen där anser det vara viktigt.

  SvaraRadera
 7. Det är intressant hur det genast börjas prata om olika politiska ideologier när det enbart ska handla om sunt förnuft.

  Det är fullständigt ofattbart hur vi rent ut sagt spottar på äldre människor. Det ska fan inte spela någon roll vad du röstar på, detta är självklarheter och handlar om mänsklig värdighet.

  SvaraRadera
 8. Bra skrivet, Calle. De äldre är de som skapat det vi har.

  Men begå aldrig misstaget att sätta en utsatt grupp emot en annan.

  Stor kram och gott nytt år! Du är en go kille.

  /Fred

  SvaraRadera
 9. Jag kom precis hem från mitt skift på "russinfabriken"! Så brukar jag och en härlig 98-årig dam skoja när jag kommer på morgonen för att hjälpa henne upp. Jag jobbar extra på ett äldreboende i centrala gbg och har precis kommit hem efter en kväll där. Ett ganska medelmåttigt äldreboende tror jag. Men självklart blir det en massa extra gott till jul&nyår. Vi julpyntar och dukar extra fint alla dagar under jul, mellandagar&nyår så att det ska kännas speciellt. Idag var det ostbricka, förätt, huvudrätt och efterrätt, till det serverades cider eftersom komunen inte tillhandahåller alkohol. Till kvällsmat var det rökt lax och västerbottenpaj, helt okej festmat... Självklart finns det en massa julgodis, glögg och personal som bakat lussekatter&pepparkakor. Det går inte att dra alla över en kant Calle :) Och som en tidigare skribent här ovanför sa, det är skattepengar som finansierar äldreboenden och då kan man börja fundera på vart man vill lägga sin röst i nästa val.. ;)
  Det enda som är lite tråkigt det är att denna härliga 98-åriga tant inte är så partysugen längre, hon går gärna och lägger sig klockan 19.00 såsom hon gör varenda kväll. Gamla människor är ofta trötta, de orkar inte så mycket. Självklart finns det några som sitter uppe tillsammans, dricker sig en liten sherry och tittar på nyråsfirandet på Tv, men de flesta håller på sina rutiner, går och läger sig samma tid som alltid och är nog rätt nöjda med det... Så länge man aldrig förlorar rätten att göra som man vill lever man värdigt. Men för mig som är 26 är det ibland lite svårt att förstå att de inte vill ha det lite mer livat, utflykter, fester och annat galej tillsammans. Men jag har också insett att de flesta är ganska sjuka när de kommer till äldreboenden, de orkar inte så mycket längre. De har bott hemma länge med hjälp av hemtjänst och boendet är sista utposten. De vill att det ska vara tryggt och lugnt framförallt. Och det hoppas jag att jag kan ge dem, för jag tar mitt jobb på stort allvar och är stolt över att jobba inom äldrevården, tycker att det är ett utav de viktigaste jobben vi har!!! Dessutom finns det riktigt många sköna gamlingar, även om kroppen är trött så har inte humorn lämnat dem!!! ;)

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
 10. Som någon skrev så bor vissa utvecklingsstörda på ett boende hela livet. Fram till dess att de blivit för gamla och hamnar inom äldrevården istället. Kanske är därför? Annars håller jag självklart med om att äldrevården ska ha mer pengar.

  Har jobbat på äldreboenden och inom hemtjänsten. I början tänker man att man ska göra allt man kan för att de äldre ska få det bättre och man kämpar och kämpar för att det ska bli så bra som möjligt. Sen blir man utskälld för att man ägnar för mycket tid åt en person och får hela tiden höra att man "inte är tillräckligt snabb". Allt handlar om hur snabb och effektiv omvårdnaden är. Inget handlar om kvalité (på pappret är det viktigt med kvalité men inte i verkligheten, då är pengar det enda som räknas). För min del har det bara varit sommarjobb men jag kände att jag inte orkade rent psykiskt. Alla tjatar om att det är fysiskt krävande men det var absolut inget problem för mig. Problemet var att man skulle kunna göra så mycket men man fick inte.

  SvaraRadera
 11. Kan man inte bara ta nyårskäket från dom utvecklingsstörda och ge till gamlingarna?

  Det är knappast som att idioterna har vett att uppskatta maten, om dom ens klarar av att äta den.
  Sitter säkert och äcklar sig med den, mosar in potatis i öronen på varandra och sånt.

  SvaraRadera
 12. Hur fan kan man skriva som Globbe? Utvecklingsstörda är inga idioter, vilket dock du verkar vara (sorry). Inte så stor skillnad på de som är u. och de som inte är det. Och vi är alla männsiskor. Har du sett Glada Hudik förresten? Då fattar du att jag har rätt.
  /bella

  SvaraRadera
 13. Jag förstår precis vad du menar. Har jobbat och praktiserat på en del äldreboenden och där fanns det i gen stimulans öht.
  Nu jobbar jag sedan juni på Stockholms sjukhem och jag har aldrig varit med om en bättre arbetsplats. Ibland får de boende åka på fin-lunch på fina restauranger, eller gå på allsång på Skansen, eller gå till Rålis och fika osv. Nu senaste månaden har vi ordnat Nobelmiddag på avdelningen för de boende och deras anhöriga, samt jullunch, och då kan jag berätta att det var runt 70 personer på vår "lilla" avdelning för att avnjuta ett härligt julbord. Jag älskar min arbetsplats och mina boende och kollegor och det görs så mycket fint för de boende varje vecka. Önskar att alla boenden vore som avd 2.

  SvaraRadera
 14. Det är du som vill lämna det till marknaden Calle... Tänk efter före: ska vi ha en bra äldrevård, eller ska vi ha valfrihet? Det är inte så att valfrihet leder till kvalitet, och även om det gör det för dina föräldrar så inkluderar det aldrig alla. Valfriheten du omfamnar innebär att de svagaste förlorar allt.

  SvaraRadera
 15. Vilken bedrövlig människosyn du har, Calle. "Människor som är litet störda"? Är man "störd" om man har en utvecklingsstörning?
  Och din mamma är "snäll" som jobbar där nyårsnatten. Hon får förstås inte betalt?

  Varför ställa två grupper mot varandra över huvudtaget? Du insinuerar ju faktiskt att utvecklingsstörda är mindre värda än vad åldringar är. Om man skulle sortera in människor efter intelligens eller duglighet, hur skulle du själv ligga till? Är du en stjärna?

  SvaraRadera
 16. Oerhört mycket av konstigheterna i Sverige kan förklaras av den inofficiella listan "Vem är det mest synd om?". Pröva själv så får ni se att det stämmer. I det här fallet kokar det ner till att någon/några i Landstinget/Kommunen tycker att det är "mer synd om" de handikappade än de äldre.

  Man motiverar alltså särbehandling av olika grupper av människor för att man har bestämt sig för vem det är mest synd om. Helt och hållet sjukt men så här är det i Sverige.

  SvaraRadera
 17. Slöso har utrett hur de rödgrönt styrda kommunerna bygger äventyrsbad och arenor för 750 miljoner kronor, överskrider kostnadskalkylerna mer eller mindre undantagslöst. (Vänsterpartiet anser ju att det inte finns nån gräns för hur mycket den offentliga sektorn ska kosta och kan tänka sig 100% skatt.) Dessutom blir skattebetalarna ofta även sittande med kostnader för underhåll och förluster. Sedan springer samma kommuner till staten och ber om pengar till vård, skola och omsorg.

  http://bit.ly/fiK0HJ

  http://bit.ly/dw1S2n

  SvaraRadera
 18. SD är väl dom so värnar mest om dom äldre. Vi väljer att satsa stora resurser på annat. pangbom slutar det med

  SvaraRadera
 19. Det är olika lagstiftning! Åldringarna får hjälp enligt socialtjänstlagen (samma lag som ger ekonomiskt bistånd och boenden åt hemlösa till exempel) medan de utvecklingsstörda får hjälp enligt LSS - "lagen om stöd och service till personer med funktionsnedsättning". I socialtjänstlagen så talar man om "skälig levnadsnivå", medan man i LSS talar om "goda levnadsförhållanden". De med utvecklingsstörning ska alltså ha det bra, medan andra grupper, så som äldre, hemlösa och missbrukare snarare ska ha det "hyfsat". När man skapade LSS i början av nittiotalet så insåg man inte att det skulle bli så dyrt som det blev, att det skulle bli så många som faktiskt skulle vara berättigade hjälpen. Skulle man ordna samma "goda" levnadsvillkor även till de äldre så skulle det bli jättedyrt eftersom det finns många gånger fler äldre än det finns utvecklingsstörda. När man gjorde LSS så ville man försöka kompensera att de utvecklingsstörda inte har samma möjlighet som andra att skapa familj, komma ut i arbetslivet och sånt, och just därför skulle de få resor, julbord och biobesök. Svårt att veta vilka som har de största behoven, de äldre eller de utvecklingsstörda, men så ser lagstiftningen ut idag i alla fall.

  SvaraRadera
 20. Vad gäller maten så får iaf de som jag jobbat med julbord med allt möjligt på på julafton, lutfisk på annandagen och sånt som de flesta äldre gillar. Tycker de inte om det så finns annat alternativ. Jag gjorde mig ofta till och bakade till eftermiddagskaffet och fick ofta trevliga tack för det. Jag tyckte ju bara det var roligt och en del av mitt jobb på nåt sätt. Andra var rent av elaka och gnälliga om det inte blev just den kaka de ville ha...

  Vad gäller utflykter känner jag igen mig mera. Tror det handlar om att ingen ställer krav på att de äldre ska få komma ut så därför sätts det inte in tillräckligt med personal för att kunna göra utflykter.

  Personer med funktionshinder, som min lillebror som snart flyttar hemifrån till ett servicehus, har ofta föräldrar eller engagerade gode män som pushar åt dem om de inte kan göra det själva. De är alltså inte lika lätta att lägga i sina sängar före och efter maten...

  Tycker tonen i ditt inlägg är lite trist dock men kanske missuppfattar jag. Det låter nämligen som att du tycker de med funktionshinder har de för bra och det tycker jag inte. Att de äldre bör få det bättre, det håller jag dock med om.

  SvaraRadera
 21. Jag tror att det där är väldigt olika från boende till boende. Jag har under flera år jobbat extra under min utbildning på boenden i både Nyköping och Kalmar. Mina intryck från dessa är: när jag blir gammal och trött så sätt mig för helvete där! Både ledningen och personalen jobbade alltid hårt för att göra dagarna speciella och roliga för de boende. På julen hade vi julfest och bjöd in de anhöriga, på sommaren rullade vi upp dem på taket och hade allsång. Och dagarna däremellan var det utflykter, promenader, tidningsläsning, tröst när det behövdes, skratt ofta ofta och alltid en nubbe till maten om man så önskade.

  Kram Alexandra

  SvaraRadera
 22. eh, orkar knappt ens... vafaan är det för ett djävla inlägg egentligen?? Har själv anhörig som är gravt begåvningshandikappad och bor på särskilt boende och han är 21 år!!!!!!! kan du fatta hur det skulle vara att bo på ett boende utan stimulans, veckorutiner, möjlighet till personlig utvecklin hela livet??? sen är det klart att det inte är bra att dom äldre har den typer av situation på sina boenden men allvarligt talat hur faaaan sk vi ha råd? folk nuförtiden har fast anställnign från 25-30 år (man ska ju plugga lite kurser, resa runt, finna sig själv gubevars) till kanske 60 (sen är det dags att odla pelargoner och skriva deckare), så var ska vi få pengar till midsommarfest o julbord till alla som behöver extra hjälp och stöd? Särskilt boende för gamla beviljas först när man är mycket svårt sjuk, och i det flest fall faktiskt inte gynnas speciellt mkt av utflykter o andra aktiviteter som unga vitala individer har ett stort behov av...

  SvaraRadera
 23. Du anonyma som skrev hör sist - jag skäms att du läser min blogg. Vill inte att du ska vara här. För det du skrev var så otroligt dumt och trångsynt. Hej med dig.

  SvaraRadera