onsdag 15 december 2010

Mitt första steg!

Har just satt över min första slant till mitt konto hos Nordnet. Är fortfarande lite skraj. Visst kan man bara låta pengarna vara där som på ett sparkonto. Men det är roligare att göra nåt. Köpa nån aktiejävel eller så. Leka lite. Leka klippare.

Men är sjukt skraj. Vad ska man köpa? Nåt som är roligt men inte helt galet, liksom. Kan inget om aktier! Vad ska jag göra nu? Sitter med hela fältet framför mig med knappar och kurser och blir paralyserad. Vill AGERA men vet inte var jag ska börja. Hjälpa...?

13 kommentarer:

 1. Om du inte kan nagot om aktier skulle jag rada dig att kopa fonder. En indexfond (typ Avanza zero) innehaller de storsta svenska bolagen (H&M, Volvo etc.). Sen kan du komplettera med nan eller ett par tillvaxtmarknadsfonder (Ryssland, Brasilien, Indien, Kina).

  Om du trots allt vill aga egna aktier skulle jag antingen kopa nagra stycken stabila svenska aktier (aterigen H&M, Volvo, SKF m.fl.). Om du vill kopa en "roligare" aktie kan du ju komplettera med nat bolag som du gillar. I ditt fall skulle det ju kunna vara Swedish Match (snus) :)

  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Fick nyss ett mail från Aktiespararna. Billig aktie som verkar lovande.(http://www.aktiespararna.se/artiklar/Analyser/Hitta-kursvinnare-Kop-Phonera/) För 1-2 månader sen fick jag tipset om aktien Balder från samma avsändare. Nu har den aktien gått upp 16(!) kronor.

  /Simon

  SvaraRadera
 3. Dra till med ett investmentbolag så får du en rackarns aktie som samtidigt har en portfölj av bolag. Öresund är en billig rackare. Kör på den!

  SvaraRadera
 4. Runt 5-7 aktier brukar vara en lämplig portfölj då du både får riskspridning och har chans att hålla koll på bolagen. Ett eller flera investmentbolag kan vara bra att ha som står för den "trygga" tillväxten då de i sin tur handlar bolag som de tror på. Investmentbolagen har historiskt gett en stabil och bra avkastning som har slagit index. De kan därför vara ett bättre alternativ till fonder då fonder kostar i avgifter. Vidare kan du köpa bolag som verkar inom en bransch som du tror på det närmaste halvåret, t.ex. Boliden eller Holmen. Det kan vara kul att ha med en aktie som man tycker har en intressant verksamhet. I ditt fall, i och med att du är mycket duktig på media. så tycker jag du ska köpa i bolag som du tycker om och tror på i framtiden inom det området. Ett exempel kan vara MTG som du säkerligen har bättre koll på än många andra.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Köp H&M, Apple Inc och Ratos. Mina favoriter.
  Och så Rysslandsfonder förstås.

  SvaraRadera
 6. Läkemedel, funkar. Vem fan vill inte ha nya piller att stoppa i sig.

  Live for ever?!

  SvaraRadera
 7. Hej Calle!
  Jag skulle rekommendera Ratos på lång sikt - finns inget svenskt bolag med den utvecklingen, Arne Karlsson är ett geni.

  Vill du vara lite galen tycker jag att Dannemora är ett bra spel. Den aktien är antingen värd 0 eller 150 om två år, handlas idag för 55.

  SvaraRadera
 8. vad skönt att dam-handbollen kommit så pass långt (gemförelse med exempel vollyboll) att tjejerna, kvinnorna är tillåtna att ha "vanliga sportkläder på sig, bekväma istället för "sexiga"/Tajta Hotpants. se hur vi genast kollar och respekterar sporten i sig.. det är nämligen en regel i "beach-vollyboll samt regular" för kvinnor att inte ha LÖST SITTANDE KLÄDER!! kan det stämma undrar du. mmm jodå. männens outfits då?? jo...lösa slappa strand kläder.....ungefär som man klär sig när man lirar strand boll. men gällande tjejerna så är det bestämt att bikini är klädseln. för att "ni tjejer har ju det när ni badar.
  nu är jag ändå en man som njuter av kvinnokroppar. men det vill jag göra live och för att jag varit charmig nog för att förtjäna det.
  och då menar jag inte att jag bjuder på drinkar på stureplan. utan att jag kanske behandlar mitt motsatta kön med respekt som vilken annan människa som helst.
  självklart raggar jag upp, blir även uppsaggad (händer faktist) jag vill knulla oxå. och jag vet .."for ej fact" att kvinnor oxå tycker om det.

  men det här inlägget är till oss/VI män som är hedenhös. jag säger att vi borde fan bojkotta de kvinnoförnedrande idroterna.

  cheers vattus.

  SvaraRadera
 9. guld, olja och andra råvaror är stället där dom stora klippen görs

  SvaraRadera
 10. Till att börja med: Fel mäklare. Gå på Avanza istället och få tillgång till Avanza Zero. A och O i långsiktigt sparande är låga avgifter. Zero är ju en passivt förvaltad indexfond dvs den utgår från fördelningen i börsvärde som de största bolagen på börsen har så där får du en fin blandning av Sveriges finaste företag. Avanza Zero har noll i förvaltningsavgift. Jämför det med andra bankers indexfonder. Ska du sedan köpa aktier, så gå på investmentbolagen som nämnts. Industrivärden, Ratos, Öresund, Latour och inte att förglömma Lundbergs. Andra fina "svenska" företag som kommer att stå sig bra framöver är ABB, Alfa Laval, Atlas Copco, Sandvik och Skanska. Kom sedan ihåg att bara köpa aktier aldrig sälja dem. Einstein sade en gång att ränta-på-ränta-effekten är världens åttonde underverk. Det är det som du blir miljonär på. Långsiktigt sparande. Köpa aktierna och glöm av dem i princip. PS. Köp bara företag som gör vinst. Inga förhoppningsföretag. Ett framtidsföretag som gör vinst och som jag tror på är Qliktech, ett i grunden svenskt bolag noterat på NASDAQ. Kolla in applikationerna på http://www.qliktech.com

  SvaraRadera
 11. gör ett försök med net insight - världsledande på fiberprylar till tv-nät för feta hd-sändningar m.m. aktien har dippat ett bra tag och kan ta fart om ex. cisco köper upp.

  SvaraRadera
 12. man kan räkna ut vad som är smart! kolla siffrorna för förra året. du behöver: vinst/aktie, utdelning/aktie, utdelningstillväxt/aktie, direktavkastning och något som kallas för en "vinstmultiplikator" aka P/E-talet.

  vinst/aktie "VPA"= företagets vinst/ antalet aktier (bra att veta, men betyder inte att du som aktieägare får något)

  utdelning/aktie= en viss procentsats av "VPA", det du som aktieägare får per aktie,inte alltid givet i förväg.

  så du kanske vill räkna ut typ vad du får ändå

  du kan då räkna ut förra årets direktavkastning= utdelningen per aktie/ börskursen(det aktien kostar. då vet du vad man fick sist i % av vad man köpte den för, dvs hur värt det var

  du kan också räkna ut utdelningstillväxten = utdelning per aktie senaste året/ utdelning per aktie året tidigare. (glöm inte ta -1 för att få det i %)

  och sen den fina "vinstmultiplikatorn". Den berätta hur lång tid det tar tills man får insatta pengar tillbaka. d¨tar man börskursen och delar den på VPA.

  puh

  grattis, nu kan du också klippa

  SvaraRadera
 13. köp aktier i ett investmentbolag! Då får du en viss trygghet, i likhet med fonder, fast bättre liksom.

  Bra förklarat va?

  SvaraRadera