söndag 7 november 2010

Blev rädd

Alex och Amanda var hör på lunch idag. Vi pratade om lägenheter och bostäder. Alex berättade att han var på en middag igår med människor som är väldigt insatta i bostadsmarknaden. Den här personen VET att det kommer braka ihop i Sverige. Och inte bara med lite räntehöjningar. Det kommer braka ihop helt och hållet. Inom fem år.

Jag och Anitha bor i hyresrätt. Har aldrig varit så glad för det som nu. Kommer inte köpa lägenhet. För jag liksom känner att det Alex sa var riktigt. Den som står med några miljoner i lån utan en fet buffert är illa ute.

Mitt mål: att betala allt jag äger. Eller hyra. Då kan jag packa och dra fort. Som hunnerna. Bra Calle7 kommentarer:

 1. du vet det där internetspelet akinator.com? det är ungefär som 20 frågor fast det är en slags ande i lampa som ställer frågorna. iallafall så tänkte jag på dig. först blev det kristian luuk. sen blev det sune. sen blev det alex. sen gav anden upp. men nu finns du iallafall med på akinator.com om du vill spela...

  SvaraRadera
 2. Än har vi knappt sett att världens ekonomier fått den fart att räntorna har höjts. Att från detta tomgångsläge gå till en boom inom fem år är visserligen möjligt men inte allt för sannolikt..

  SvaraRadera
 3. Hyrorna kommer ju knappast att ligga kvar på samma nivå heller i så fall..

  Sen kan knappast det bli ett rejält prisras i storstadsregionerna. Folk kommer fortfarande att behöva bo någonstans.

  SvaraRadera
 4. calle, på lång sikt är det alltid bättre att äga än att hyra. det blev ju knappt en justering av priserna under de senaste åren med den största lågkonjunkturen någonsin. Det är fortfarande billigt med bostäder i Sverige. KÖP.

  SvaraRadera
 5. Helt enig, såvida man inte sitter på en massa cash och kan svinga upp några mille på engång. Rörelsefriheten blir mer begränsad desto mer lån man har på sin bostad. Nu bor dessa inte i Stockholm, men känner ett bar de gick 750k kr back! när de sålde sin lägenhet.

  Bor i en takväning första hand på 105m2 med terass, bad, 15min gångavstånd till centralen - betalar 11000/mån hyra. Nog ska det till ett bar decenier innan jag det lönar sig att jag köpt den.

  SvaraRadera
 6. Det är en väldigt skillnad på att prata om överprissatta lägenheter i Stockholm och att prata om övriga landet.

  Varenda lantis vet att stockholmarna kommer att dra sig i.

  SvaraRadera
 7. Man kan inte veta om det kommer att braka ihop på bostadsmarknaden eller inte. Att spå i bostadsbubbla är som att förutse midsommarvädret år 2015.
  Man kan spå utifrån tidigare händelser och ekonomins utveckling men det krävs något oförutsägbart för att det ska spricka.

  Och vi får inte glömma att det är vi konsumenter som styr priserna, inte mäklarna. Så länge VI är villiga att betala en viss summa, så kommer priserna ständigt att höjas.
  Ju högre bostadsbrist desto högre priser - människor behöver bostad och bostadsrätter är tyvärr numera det enda alternativet pga alla ombildningar. Hög efterfrågan - högre priser.

  SvaraRadera