torsdag 30 december 2010

Middagen jag bävar inför

I slutet januari ska jag och Anitha ha middag hemma. Med Alex och Amanda och ett par till. En riktig parmiddag. Härligt. Men jag gruvar mig redan nu. För mannen i det tredje paret är - hur ska jag beskriva honom - svår att tillfredsställa. Han är nämligen oerhört noga med vad han stoppar i sig. Alltså OERHÖRT. Alex och Amanda skrämmer upp mig varje dag. Säger att han kan resa sig och gå om man inte tillfredsställer honom. På riktigt. Att han tackar för sig. Det får inte ske.

Så jag tänker mig att jag ska köpa mig ur det här problemet. Det får kosta precis vad det vill. Han SKA bli nöjd. Att jag ska gifta mig några veckor senare gör inget. Den här middagen prioriteras. Ekonomin kommer gå åt helvete, men det spelar ingen roll.

Just nu är jag inne på det här med viner. Alex sa att just vinet är extra känsligt. Och vad kan jag om vin? Inget! Så nu ser min sökruta ut så här:




Jag köper mig ur detta. Men det räcker ju inte heller med en flaska. Jag måste ha minst tre. Annars ser det snålt ut. Det är det viktigaste med den här middagen. Att inte se snål ut. Och att ställa fram svart kaviar utan att det ska verka vara en stor grej. Det där blir mitt största problem. Att inte se högtidlig ut när jag öppnar upp tusenkronors-vinet. Att inte darra på manschetten när jag häller upp konjaken jag måste köpa (Rémy Martin Extra, 2355 kr). Att inte vara storögd när jag river den franska périgourdtryffeln (49000 kr/kilo). Det måste se naturligt ut. Annars kanske han reser sig och går. Eller snörper på mun. Kanske himlar med ögonen bakom min rygg. Fan!

Fan och helvete. Den här middagen tar kål på mig. Pengarna skiter jag i. Det får jag lösa. Men han får inte vara missnöjd.

17 kommentarer:

  1. Hej Calle! Du och Anita och även Alex och Amanda verkar vara så himla goa människor. Tycker lille herrn som kommer får vara nöjd m det som serveras när han får så trevligt sällskap, eller hur:)) Lycka till iaf:))

    SvaraRadera
  2. Herregud så jävla töntigt. Var dig själv, Calle.

    SvaraRadera
  3. Tips är att fråga din bekant/vän om råd.
    Bara det nu inte gäller peronen i fråga.
    http://www.marcusdunberg.com/

    Gillade er sketch om märket på kvavajen.
    Märke vad är det ? :-)

    Verkar vara en skön snubbe.

    SvaraRadera
  4. Jag gissar på Marcus Dunberg. Har jag rätt?

    SvaraRadera
  5. Calle! Du vet väl att Californication har dragit igång igen? Har för mig att du älskade den serien.

    SvaraRadera
  6. Säger bara reser han sig och går....så låt honom göra det...patetiska människor som sätter sig över andra..visa att du har övertaget...med din Egen mat..
    Vad betyder han för dig..om du inte duger åt honom????

    Gott Nytt År och var dig själv! // Gizze

    SvaraRadera
  7. Vino Tinto har jag hört ska vara bra...

    SvaraRadera
  8. Ladda ner appen VinVin (Bonnier Tidsskrifter) gratis, riktigt bra app där sommelier betygsätter och kommenterar viner i alla prisklasser, du kan spara favoriter och se vilken hylla på ditt systembolag det finns. Den använder jag alltid när jag köper vin :)

    SvaraRadera
  9. Jag gillar hur du längre bak horar efter kommentarer genom att skriva att du kollar in de som kommenterar. Klart alla vill ha en kändis inne på sin blogg. Upp till bevis då. förresten hade jag tänkt praktisera hos dig nästa år, bara så du är medveten om det. Hej

    SvaraRadera
  10. Jag älskar verkligen att du försöker vara dina gäster till lags, för det är ju inte prislappen det egentligen handlar om. tänk på att 3000kronorsvinet kanske kan vara lika bra som 1000kronorsvinet.

    SvaraRadera
  11. Falukorv och mjölk, Calle.
    Gillar han dig, gillar han din mat...

    SvaraRadera
  12. Tycker du skall bjuda på räkcocktail, fläskfilé med ananas samt päronhalvor med aftereight. Till detta serveras pommac, Anita är ju faktiskt gravid. Allt görs gravallvarligt. Klocka sedan hur länge den skitnödige typen stannar. Risken är dock att han stannar hela kvällen i tron att detta är det nya svarta. Men det är en risk du får ta.

    SvaraRadera
  13. Kom ihåg at vinet måste passa ihop med maten. Annars blir det om möjligt ännu värre. Köpa ett svindyrt vin som inte passar med maten. Det är en skandal på linje med stackars Roy i Liverpool som inte kan bättre.

    SvaraRadera
  14. Asså ååh, har inte läst dig ("läst dig", lol) på flera... månader, och blir helt till mig i trasorna då jag ser att du och Anitha ska få barn! Så ja, grattis! :DDD

    SvaraRadera
  15. Ja, det är ett stort problem det här. Verkligen. Släng fram en plankstek och några stora stark. Börjar han trilskas kan du alltid drämma till honom med plankan så han vaknar upp och blir som folk. /Carolina

    SvaraRadera
  16. Håll inte på att krångla till saker.

    Här har du ett förslag;

    Förrätt;

    Kokta rödbetor (kan man gör i förväg)dela dem i tärningsstora, tycker ju jag då. Men jag har aldrig fått till det något vidare. När jag är på "det" humöret, så ser "bitarna ut som tegelstenar. Hoppas ni har mer tålamod. Whatever, lägg tärningarna mitt på ett filoruta, smula över getost, valnötter och ringla lite honung på. Vik ihop degarna, ta och gör ett snöre och sätt runt degen. Ska se ut som pengapåsarna i tecknade "Robin Hood" . Ett knytte pp. Serveras med en god bira.

    Älgstek till varmrätt.

    Steken bryner du runt om i stekgryta. Sen skjuts in i ugnen,Dra ner på rekommenderade värme så steken tar aslång tid. Runt 100 grader blir bra. Glöm inte köttermometern. När graderna drar åt 20 grader innan köttet är färdigt. Tar du ut steken, och så rullar du in den i folie, som jag aldrig kommer ihåg att köpa. Men ändå. Steken blir kanonkula!

    Severas med kokt potatis, fet gräddsås, (Sky, blandas med lite mjöl, soya och smakar av dra ner en buljongtärning om det känns som en jävligt mesig sås, lite creme fraiche kan ochså lösa problemen) och pressad gurka (sockerlösning, kyl ned lagen, tjoffa ner ättika 10% och så den tunnhyvlade gurkan. Strö på lite persilja) och en asgod gelé. Till det.

    Servera öl och "en lille en" till varmrättsdryck. Öl är ju så gott. Och underskattat.

    Dessert:

    Söt omelett:

    Ägg, grädde och socker, vispa ihop, å rakt ner i den smorda stekannan: stek tills det "fast" på båda sidorna. Medans omeletten ännu är varm, så strö över lättfrusna bär. Servera Mövenpicks Eller Coops vaniljglass till. Dryck?
    En kall bira? Njaeäe, kanske en hopplöst gammal likööööör

    Sist men inte minst: Kaffe, riktigt god Rom, Med en svindyr mörk choklad med hög kakaohalt. Bryt vr sönder chokladen i munsstora bitar.

    Hör av er om ni behöver mer support!

    SvaraRadera