tisdag 7 juli 2009

Tanke

Tänker lite på det här med ekologisk mat. Det är ju härligt att det finns. Och det är så fina förpackningar med gamla logotyper och knastriga bruna påsar och det känns ju så äkta och bra och vettigt. Det gör ju det! Det är klart att man vill äta ekologisk mat.

Men så kostar det ju också väldigt mycket mer. Och det är där jag blir irriterad. För det är bara de rika förunnat att äta ekologisk mat. Det är bara de rika som har råd att välja det dyrare och renare alternativet.

Tycker det är orättvist. Tycker att alla ska ha rätt att äta ren och bra och ekologiskt hållbar mat. Kanske är det ekologisk mat som ska subventioneras istället för bilar som kan tankas på etanol, men som ingen idiot skulle komma på tanken att göra.

Alltså: skräcksänk priserna på ekologisk mat och ge alla förmånen att äta bra. Det är 2009, för Guds skull.

15 kommentarer:

 1. vilken glädje du sprider! det är så skönt att läsa en blogg där någon är lycklig.

  SvaraRadera
 2. Du borde läsa in dig på det Marit Paulsen säger om ekologisk mat - tar det betydligt mer bra åkerjord och energi i anspråk är det inte så positivt som man kan tro.

  SvaraRadera
 3. Hur ska jag då tjäna pengar på min ekologiskt framodlade bensin?
  .
  http://pjoltas.blogg.se

  SvaraRadera
 4. Håller med. Fast en intressant grej med dyr mat är att det blir lyxigt och modernt och att de som inte har råd aspirerar till det på ett annat sätt än om det vore superbilligt.
  Som att köpeskakor var finare än hembakade när man var liten. Och då är det redan inne att äta ekologiskt i framtiden när det blir billigare eftersom folk tycker det äf fint och lyxigt.

  SvaraRadera
 5. Calle- Lisa, 12 år, vill ha tillbaka sin NO-uppsats!

  SvaraRadera
 6. ... bara för att marit paulsen säger så är det väl inte sant? dessutom handlar ju det probelemet mer om att folk slänger för mycket mat.. Go Calle :)

  SvaraRadera
 7. Vettigt skrivet, Calle!

  SvaraRadera
 8. Är väl bara att man skippar två öl på krogen en månad så har man råd att köpa eko istället för vanligt.

  SvaraRadera
 9. Blir lite trött på rik/fattig-snacket. det handlar om att prioritera och det finns en massa grejer som vi hellre lägger pengarna på än på ekologisk mat. Men vi skyller gärna på att är för dyrt. Vi får sluta att se oss själva/andra som offer och ta lite ansvar för vår situation. Och nej detta gäller inte barnsoldater i Afrika elller liknande, de är offer i dess rätta betydelse. Vi andra är bara gnällspikar som glömt att vi har ett fritt val och kan påverka vår situation. Gillar dig Calle!

  SvaraRadera
 10. Mmm. Förutom att ekologisk mat är fake.

  SvaraRadera
 11. Det fåniga är att butikerna oftast har mer påslåg på dom ekologiska varorna än dom vanliga dessutom..för att folk förväntar sig att ekologiskt ska vara dyrare.

  SvaraRadera
 12. Bra idé! Lyssna inte på Marit Pålsen. Det är klart vi ska försöka leva mer ekologiskt och tänka hållbart. Tycker du borde börja som lobbyist och driva detta förslag vidare, sunt och bra!

  SvaraRadera
 13. Heja Calle! Du har så rätt! Kanske en förhöjd på onyttig mat och ett strängare förbud av transfetter, lecitin och smaksättare skulle kunna hjälpa även "vanligt folk" att välja bättre matvaror. Däremot är det inte så farligt mycket dyrare, grönsaker är ju i huvudsak billigare. Kött kan med fördel köpas på lokala slakterier som ofta har bra kött från human djurhandel till bra priser.
  / Andrea metrobloggen.se/sommarlov

  SvaraRadera
 14. men gyyyd hörni.
  det största problemet här är väl att det är mycket dyrare som bonde att odla ekologiskt.
  man kan ju inte bara "sänka" priserna på ekologisk mat, världen fungerar inte så.
  haha nu lät mitt inlägg väldigt skojigt men jag är seriös till en början där!!!!

  SvaraRadera
 15. Äh, det där är bullshit. Jag är student, har 3000 efter hyra och räkningar och jag väljer alltid det ekologiska alternativet. Sedan kanske det skulle locka fler att handla ekologiskt ifall det var billigare, det är sant. Det finns ju dock en poäng i att fairtradevaror (som ofta kombineras med ekologiskt) är dyrare, då det innebär att arbetarna får skäliga löner, samt ekonomiskt bidrag till sin stad så att de kan bygga skolor och vägar osv.

  Jag kan däremot tänka ibland att allting ju borde vara ekologiskt. Det borde inte finnas något alternativ.

  SvaraRadera