fredag 10 juli 2009

Vad jag tänker nu

Man tror att man fylls av intryck och idéer när man reser. Tror inte att det är sant. Tänker på när jag själv läser bloggar med någon på resande fot. De tror att det är intressant att läsa om hur fint hotellrummet är och "igår låg jag på stranden" och bla bla bla.

Ska inte utsätta er för det.

Tänker lite på vad den här bloggen är för något. Och vet ju att den egentligen inte är någonting. Den är en liten spray av ingenting. En brumisateur, eller vad det heter. Alltså nån sorts spray med vatten man sprayar på sitt ansikte och inbillar sig att det känns bra. Den här bloggen är ingenting.

Men bloggar i stort är ingenting. Det var det Alex menade med sitt debattinlägg häromdagen. Våra bloggar har ingen makt i egentlig mening. Vi kan inte förändra något. Vi har inget inflytande överhuvudtaget över något som egentligen betyder något här i livet. Det är inget misslyckande.

Men när Linda Skugge och en massa andra personer som bara vill slicka röven på så många människor som möjligt påstår att bloggar visst har makt blir jag bara generad. Vad har hon makt över? Vad har Blondinbella makt över? Är det makt att på sin höjd marginellt öka försäljningen av tubtoppar på Vero Moda? Uppvisar jag makt när jag bloggar om Sturehof?

Nej. Det här är trams. En quick fix av underhållning är det kanske. Men sluta tro att bloggare har makt. Det har vi inte. Varken jag eller Alex eller Kenza eller Elin Kling eller Linda fucking Skugge.

Det här är så inihelvete tramsigt. Och man ska inte teoretisera något som är så tramsigt. Ta det för vad det är, bara. Trams.

Det här är trams. Och det är bra, det.

20 kommentarer:

 1. Anders Björck10 juli 2009 08:37

  Jag tycker icke det ankommer på Carl Johan att fälla sådana yttranden här. Du ska veta hut när du bloggar här! Punkt!

  SvaraRadera
 2. Tycker att du har delvis rätt. Men ta alex tidigare blogg "att vara alex schulman" t.ex. Där lyckas han ju i princip manipulera sina läsare så en viss makt finns det alltid.

  SvaraRadera
 3. Kan inte fatta att det kan bli en sån storm i ett vattenglas över det Alex skrev. Han råkar ju ha alldeles rätt så till den grad att han t o m sparkar in en rätt öppen dörr. Det är väl klart som faaan att bloggar inte har nån makt?! När påverkade bloggarna ett politiskt beslut senast? Aldrig. Själva diskussionen är så onödig och ointressant eftersom svaret på om bloggar har makt är lika givet som svaret på diskussionen "slå sina barn -rätt eller fel"?

  SvaraRadera
 4. Jag pratar inte om några politiska beslut. Det jag menar är att som bloggare så kan man påverka andra människor och det är en sorts makt.

  SvaraRadera
 5. Själv ser jag min blogg som en ny version av bibeln eller koranen. Där omvänds människor och man får gärna skicka kontanter till bloggägaren. Men att jag skulle ha MAKT.. Nej det tror jag inte?! http://pjoltas.blogg.se

  SvaraRadera
 6. Fan vad du satte huvet på spiken med "quick fix av underhållning", för det är precis vad det är.

  SvaraRadera
 7. tråkigt, okunnigt och rentav korkat inlägg, tyvärr. vad är makt egentligen? de unga mode-bloggarna påverkar såväl attityder som konsumtion och därmed är de en maktfaktor i allra högsta grad. alex valde kändisskap och att bygga en plattform genom att häckla, håna och mobba. du, ja du är lite tramsigt underhållande - ibland - och det verkar vara tillräckligt för dig. men du har rätt i sak. det saknas intellektuella (och intelligenta) maktfaktorer bland bloggarna i sverige.

  SvaraRadera
 8. Hur var det med dina trasiga jeans?

  kom inte Acne krypande till slut?

  Det är makt eller kanske rent av maktmissbruk?
  Journalistkåren besitter en del makt genom att de kan påverka hur folk tycker.
  Om många bloggare som läses av de i regeringen skriver om samma sak så påverkas folk.
  Journalisternas makt minskar och bloggarnas makt att påverka samhällsdebatten ökar!

  SvaraRadera
 9. Bloggen som homogent fenomen‚ jag tvekar

  SvaraRadera
 10. Apropå ämnet, har hittat en blogg som kanske kan vara något?

  maktbloggen.blogg.se

  Kolla in den!

  SvaraRadera
 11. Ställ i från dig flaskan nu Calle.

  SvaraRadera
 12. Påverka människor hur? Att köpa något eller göra något? Det kan man göra på ALLA sätt inte bara genom att blogga. Bloggen är inte unik på något sätt i det avseendet. Bloggen är absolut inte betydelselös, men det är inte det som de menar. Det finns folk som har glödje av att läsa och det är roligt att blogga, men man har ju för fan inte någon MAKT.

  SvaraRadera
 13. Det är just det jag tycker är så härligt med din blogg, att den inte är eller handlar om något speciellt, bara allt.

  SvaraRadera
 14. Men du.. När man vill ta reda på ngt så brukar man oftast googla efter bloggar (iallafall jag) jag tror bloggar kan ändra mycket.. Kanske inte göra en revolutionär samhällsförändring. Men jag tänker på alla dem som har t.ex cancer, Och dem hittar en annan blogg med cancer.. Tror du inte det förändrar mycket? Att man finner styrka?

  Eller när man läser om en person med en utsatt situation att man kan ändra åsikt om hur man ser på en annan människa. Det är klart... Människor brukar oftast ha sin fördomsfulla åsikt för den är bekväm och bryr sig inte att fördjupa sig i frågan. Men vi som söker sanningen, den är viktig.

  SvaraRadera
 15. men fan vad alla ska ha åsikter hela tiden
  CHILLA FÖRFAEN!
  don't worry be happy liksom.

  SvaraRadera
 16. Makt är en definitionsfråga. Men att påstå att bloggar, i synnerhet politiska bloggar, inte skulle ha något inflytande eller påverkan är enbart nonsens. Så länge du har ett inflytande och påverkan på människor så har du en viss makt.

  Även modebloggar har det, genom att vissa av dem sätter en standard - förvisso en ytlig sådan - men fortfarande en standard. Makt? Svårt att säga. Men inflytande och påverkan - absolut. Och jag tycker det är en viss makt att kunna göra det, påverka människor.

  SvaraRadera
 17. Ssculman = Birro
  Alex Schulman, augusti 2008:
  Det tanterna och farbröderna inte har förstått är att de måste acceptera bloggarna som den största folkrörelse vi haft sedan Bingolotto startade i TV4. [...] Det är många som vill avfärda bloggarna som unga människors trams men det är omöjligt att göra det. De är för stora för det, de utgör maktverktyg.


  http://badlandshyena.wordpress.com/2009/07/04/alex-schulman-da-och-nu/

  SvaraRadera
 18. I slutändan ställer man sig ju frågan "vem fan bryr sig om vad bloggare tycker?", oavsett vad bloggen behandlar för ämnen ;)

  SvaraRadera
 19. Äh! Det där blogginlägget är bara trams. Du får ingen kommentar för det är trams. Du får ingen kommentar för det du håller på med är trams. Jag tycker icke det ankommer på Carl-Johan och fälla sådana yttranden här. Du ska veta hut när du är här. Punkt. Nu går jag vidare med mina kommentarer. Nu går jag vidare med mina kommentarer. NU GÅR JAG VIDARE MED MINA KOMMENTARER!

  SvaraRadera
 20. Och jag är ordförande och bestämmer hur det här ska ske.

  SvaraRadera