torsdag 15 oktober 2009

Gymnasiet

Vet inte hur många gymnasie-elever som läser min blogg. Men tänkte på min gymnasietid nu ikväll. Vilken lycklig tid det var. Även om jag var fjantig och lekte vuxet förhållande med min dåvarande tjej. Det är det enda jag minns tillbaka på med viss... skam.

Vart var det jag skulle komma nu då? Jo! Matten. Minns när jag ifrågasatte nödvändigheten i det ämnet. Sa: "Men det här kommer jag ju ALDRIG behöva när jag är vuxen!"" Och matteläraren log överseende och sa att det kommer jag visst ha nytta av.

Fan vad fel han hade. Matematik. Fy fan vad onödigt. Riktigt rövämne. Onödigt röv-ämne. Men ni ska inte skita i det, för då får ni ju dåliga betyg. Var bara ute efter den där lilla poängen. Att det faktiskt är helt onödigt. Det var min dåvarande tjej också.

Svenska tyckte jag var roligt också. Min lärarinna hette Timmerås - tamig fan om hon inte hette Anita i förnamn. Ja ja. Försvinn vidriga tanke. Riktig rövmänniska det också. Gav mig etta i svenska. Och så var hon psykstörd. Och det säger jag inte bara. Hon letade efter icke existerande kattungar i lektionssalen då och då. Väste som en katt och tittade under bänkarna. Hon var ihop med Lars Ydborn. Den jäveln. Hade honom i historia och samhäll. Visst säger man fortfarande så - samhäll och inte samhälle.

Ydborn sa alltid: "Vet ni vem det var som stötte värjan i Mecklenburg?" Ingen visste. Han fortsatte: "Ni kommer le igenkännande när ni hör svaret". Alltid det där med "le igenkännande". Så när han berättade svaret log jag alltid enormt överdrivet igenkännande. Utbrast "Aaaah! Så var det ju!" Upp med ett finger i luften så där igenkännande. Och så log jag och skakade stilla på huvudet. "Så var det ju...!"

Jaha. Nähä. Här sitter jag och tar upp er tid. Det slutar jag med NU. God natt, kompisar.

47 kommentarer:

 1. calle du röker gräs. en stoner som mig räknar lätt ut det, du flummar ut ibland:)

  SvaraRadera
 2. Fan va synd att matte är onödigt, jag som läser natur-matte,data och precis börjat ettan :P

  SvaraRadera
 3. Jag går sista året och det här var precis vad jag behövde höra. Att världen inte går under om jag inte klarar av min matte-kurs. Tack Calle, jag ska fan skolka imorn.

  SvaraRadera
 4. Jag visste det!
  Matte, hatar det förbannade ämnet, men tvingar mej ändå att få minst VG i Matte C bara för att få meritpoäng... suck

  SvaraRadera
 5. jag går ettan på gymnaiset och fan det enda jag tycker är roligt är matten hahaha ;)

  SvaraRadera
 6. Jag går i gymnasiet, andra året, och jag avskyr det. Vill inte göra annat än att hoppa av men längtan efter studenten är stark.

  SvaraRadera
 7. gymnasietiden var lätt den bästa! fantastiska år att bara lalla runt på. Men det gäller att välja rätt linje. För er som ännu inte valt och är trötta på skolan. Välj Medieprogrammet. Underbart! det kanske inte leder nån vart arbetsmässigt men ni kommer ha bra jävla roligt!

  SvaraRadera
 8. jag går i tvåan och fick 3 jävla poäng på mitt matteprov förra veckan! haha och klart som fan det heter samhäll och inte samhälle.. retards

  SvaraRadera
 9. usch.. tack Calle!
  går ettan på mediaprogrammet- allt för att slippa läsa just matte. Men tyvärr råkar det ha blivit så att min nuvarande mattelärare har fått in mig på ett annat spår. Jag har helt plötsligt börjat tycka om matte igen. och mest häpnadsväckande av allt: JAG ÄR TA MIG FAN BRA PÅ DET OCKSÅ! Ska dock gå och hugga min mediekunskapslärare i magen imorgon! Varför i helvete ska man behöva läsa mediakunskap liksom?

  SvaraRadera
 10. Matte suger hästballe. Sen finns det fan inte en enda vettig mattelärare.

  SvaraRadera
 11. Jag går i gymnasiet nu. Känner igen mig i allt!

  Olof: Sen blev de mattelärare... Ett gäng besserwissers som slösade bort sina ungdomsår med att läsa något så värdelöst som matte.

  SvaraRadera
 12. Jag är en gymnasie elev som läser din blogg.
  Just nu i matematiken är det jävligt svårt och det är endå Matematik A, och tänk att det är obligatoriskt att läsa till C som jag måste göra eftersom att jag går teknik. HEEELT SJUKT.
  Mår dåligt när jag tänker på det, ångest över matematik!

  SvaraRadera
 13. Haha, mitt i prick! Går andra året och håller just nu på med fullständiga andragradsekvationer med x över-jävla-allt och det känns så IN i helvete onödigt! Då kör läraren alltid med den att men det kanske ni kommer behöva sen, när ni är och handlar. Ja men herregud, känns som att det kanske vore läge att lägga ner efter additionen då? Inte för att låta nedlåtande eller så, men har så otroligt svårt att se mig själv framför mig om 10 år stå inne på ica och tänka att Nä ni, är det inte dags att ta fram den där gamla fullständiga andragradsekvationen igen? Ja nu är det ta mig fan dags! ..Kanske inte. Skönt att få det bekräftat!

  SvaraRadera
 14. Tog studenten i våras. Ja, det var sannerligen ett fint ämne. Jag tyckte också matte var onödigt, jag hade också en onödig flickvän en tid och JAG ÄR JUDE.

  Jag kanske är din själsfrände, trots allt?

  SvaraRadera
 15. Ja, om man vill bli bloggare och reklamare ar val inte matte det viktigaste kanske.

  SvaraRadera
 16. haha! den där ydborn var min klassföreståndare. det mest minnesvärda med honom (utöver en... eh... (lika?) speciell sambo) känns annars som att det skulle kunna vara byxorna vars linning satt uppe i armhålorna.

  och på svenska-sidan undrar jag hur många vettiga det egentligen fanns där... fanns ju ninni också, som var hemma och "sörjde katten som dött" flera veckor i stöten. well.

  nåväl. skriver under på matte-grejen, fast till skillnad från din pärla till lärare svarade faktiskt en av mina lärare att jag inte skulle ha någon användning av matten vi sysslade med då, såvida jag inte skulle läsa mer matte efter det. det gjorde inte jag. så mycket för det.

  SvaraRadera
 17. Oj, nu är du långt ute i förtals-tassemarkerna, i alla fall mot din svensklärarinna. Inlägget hade funkat lika bra med bara lärarnas förnamn, så onödigt var det också. En snabb editering vore nog en god idé.

  SvaraRadera
 18. Jag går sista året på gymnasiet och jag har alltid tyckt att matte varit ett satans rövämne.

  SvaraRadera
 19. Min mattelärare sa alltid att matten i sig inte ger dig så mycket, du behöver inte kunna lösa ekvationer i dagliga livet. Däremot blir du duktigare och smartare i andra ämnen genom att läsa matte, något jag faktiskt köper.

  SvaraRadera
 20. Kul. men var det inte lite onödigt att nita åt din gamla tjej så där i förbifarten. Högg till lite i magen.

  SvaraRadera
 21. haha du är klockren :)

  SvaraRadera
 22. Idiot. Att du fortfarande inte har fattat att Matte = problemlösning. Hela ämnet bygger ju på att man ska kunna dela upp svåra och stora uppgifter i mindre delar för att kunna lösa problemet. Och tyvärr är det så att de som var kassa i Matte också är kassa på att lösa problem i arbetslivet...

  SvaraRadera
 23. min nuvarande mattelärare går under namnet hitler. Hon vet riktigt hur man ska tappa livsgnistan. Underbar människa på min ära! Ändå pallrar jag mig dit varje morgon i tron om att min far kommer älska mig mer för att jag har MVG i matten! HA!

  gymnasiet suger medelvarm hästdynga! Jag står bara och trampar. Nä. Nu ska jag återgå. Sitter faktiskt här under en lektion och skriver dumheter! Adjö och tack för en bra blogg! ( du har fått min röst! )

  SvaraRadera
 24. Härlig läsning som alltid.
  Jag log igenkännade åt din Ydborn anekdot.

  Minns även vår samhällslärarinna som alltid skulle sluta röka vilket gjorde henne otroligt stissig och nervös.

  SvaraRadera
 25. Men jag hade ju också dem i samma ämnen. Bodde i Varberg. Men Anita blev sjukskriven och kom aldrig tillbaka. Hon läste högt ur Emil i Lönneberga för oss gymnasieseelever

  SvaraRadera
 26. Jag brukar tänka att allt detta med vetenskap egentligen är lite tråkigt. För ju mer vi upptäcker, desto mindre lämnar vi åt fantasin.
  En av mina högst värderade önskningar när jag var liten var att det skulle finnas småfolk, men i dagens samhälle är det ju fanimig omöjligt att ens hoppas på detta - för vetenskapen har förstört vår fantasi. Dagligen upptäcker forskare nya saker, utvidgar vårt kunskapsrike ända ut till Pluto. I takt med detta fantaserar vi mindre för att istället veta mer.
  Det kan väl kännas lite tråkigt, eller?
  För övrigt är jag inne på Matte D nu och ja jösses, vilken idiot kom fram till allt detta kan man ju fråga sig.

  SvaraRadera
 27. CALLE!

  Vart gick du i gymnasiet någonstans? EFTERSOM JAG HADE LARS OCH ANITA! Och jag gick på gymnasiet i Varberg! Anita va sinnes jag kan bekräfta, hon frågade oss X antal gånger om vi visste hur en flugsvmp såg ut, sen berättade hon som om vi vore 6 år gamla att dom va röööööööda och viiiiiita! Och Lars ja Lars med mustchen händerna bakom ryggen och det obehagliga leendet!
  Jag måste höra mer om detta!
  Obs Anita blev senare inlagd trpr psyket faktiskt, någon gång i mitten av tvåan så hm 2001.
  Vänliga häslningar!

  SvaraRadera
 28. idioter som säger att media är lätt det är för i helvete en av de jobibgare och mest krävande linjerna rent kreativt, kanske inte tär lika mycket på matte och historie-geniknölarna men man får fan mer ångest av det än något annat ämne. dock är det rätt ointressant om man som jag redan kan det mesta från början. nä herregud vad trött jag är på gymnasiet. trött på hela grejen. mest trött är jag på människorna. eleverna; tjejerna som tror att de vet mest, killarna som fortfarande beter sig som att de går i sjuan och sitter längst bak i klassrummet och sist men inte minst lärarna som tror att de kan köra med en hur de vill och undra vart man är om man inte var med på en lektion. herregud gymnasiet är FRIVILLIGT? ok? är så sjukt sugen på universitetet och få göra det jag vill!

  SvaraRadera
 29. Inte för att du direkt bryr dig, men jag går i andra ring i gymnasiet:) HATAR matte med hela mitt hjärta, men alla andra ämnen går skitbra:) gick du samhäll?

  SvaraRadera
 30. @ Matte:
  Haha, ja du kan ju intala dig själv det men det stämmer tyvärr inte.
  Eller jo att det är problemlösning stämmer men inte att dom som är dåliga på matte är dåliga på problemlösning i verkliga livet med.

  Själv var jag urusel på matte i skolan men jobbar nu högt uppsatt på ett företag som specialiserat sig på pro aktivt kaizen arbete.

  Så ta inte i så du spricker :)

  SvaraRadera
 31. HELL YEAH ! Sayonara Matte B !

  SvaraRadera
 32. Går ettan i gymnasiet. Sjukt jobbigt med läxor, dock känns veckorna som dagar och dagarna känns som lunchraster. jag älskade matte när jag var yngre. Hade en grym matte lärare. Men nu tycker jag det är riktigt ush ush ush ush. Ändå väljer jag samhäll ekonomi. men va fan ska man jobba som om man inte kan matte eller har toppbetyg?

  SvaraRadera
 33. Haha så bra, tog studenten i juni i år!
  Det där med matten kom man ihåg, dock väntar jag bara på när jag ska behöva ha användning av alla dessa former, vilket jag vet att jag aldrig kommer behöva ;) Tur att jag inte fick G i skiten då, så slapp jag lära mig det i onödan.

  Ha en bra idag! ;)

  SvaraRadera
 34. Nähä ni! Måste bara meddela till alla som tror att alla mattelärare är suspekta miffon, att jag är själv mattelärare, och jag är ung, trevlig, glad PLUS att jag kan lära ut bra. Det ni!
  För övrigt säger jag ibland detta till mina elever: Matte är problemlösning och hjärnträning, samt träning i att tänka logiskt. Och DET, min vän Calle, är något man alla gånger har nytta av i livet! Dessutom. Glädjen i att lösa en svår uppgift. UNDERBAR!
  / Kram Anna

  SvaraRadera
 35. Jag går sista året på gymnasiet och är jäkligt glad över att slippa matten...

  SvaraRadera
 36. Anita & Ydborn bor i en villa utanför Varberg. Gick du i gymnasiet i Varbeg, Calle? Trodde du växte upp i Sthlm.

  SvaraRadera
 37. Okej en liten uppdatering till dig, Lars ydborn is still in the game, jag tog studenten i juni och han var fortfarande med i gamet då. Så vill du höra hans kommentarer igen, besök PS!

  SvaraRadera
 38. hahaha, när vi klagade på att matte var onödigt sa våran lärare att vi vist hade nytta av det. Exempelvis när vi ska gå över en rusningstrafikerad väg mitt i stockholm, för då jävlar är de bra om man kan... räkna hur många bilar de finns i varje färg? Nej, faktiskt så var det något om logiskt tänkande osv. Eventuellt. Minns inte riktigt, håller mig på landet jag så matte hade jag ingen användning för ändå.

  SvaraRadera
 39. Haha. Älskar det här :)

  SvaraRadera
 40. Har heller aldrig haft nytta av någonting alltså. Möjligen engelskan och plus och minus. Mer än så behöver man inte kunna, om man så har eget företag. Plus och minus. Och Hej. Typ.

  SvaraRadera
 41. Min underbara mattelärare inledde cirkelgeometrin med:
  "Nej, ni kommer aldrig att ha användning för det här. Någonsin. Ni får helt enkelt se det som lite klureri. Det är inte jag som bestämmer sånt här."

  SvaraRadera
 42. ts, gymnasiematten var ju rolig ! och då har jag läst alla kurser som finns att läsa. går första året på tekniska högskolan nu, vi började med att lära oss räkna med komplexa tal.. tal som inte finns, i gymnasiet räknar man ju åtminstone med reella tal !

  derivatan kan man ju behöva när man vill bygga någonting och vill derivera fram största/minsta area ;)

  SvaraRadera
 43. Att matten var onödig tänkte jag också när jag gick gymnasiet... sedan bestämde jag mig för att bli ingenjör. Saken är den att vissa ämnen kräver mattekunskaper (mekanik till exempel) och om du vill arbeta med något tekniskt (typ ingenjör) behöver du matten.

  Allt beror ju på vad du ska göra sen och vad du vill jobba med.

  Sen handlar ju matten om ett sätt att tänka: genom att lösa matematiska problem lär du dig lösa andra typer av logiska problem. Dessutom ger det lite motion för hjärnan vilket gör att man blir mer alert (bland annat).

  Och en sista sak till alla er som tycker att matte är onödigt: utan matte hade det varken funnits bilar, flygplan eller skyskrapor. Eller datorer.

  SvaraRadera
 44. Har gått runt hela veckan och funderat på vad i helvette man ska behöva linjära funktioner till i framtiden? Och det verkar som att svaret är inget. Synd att min mattelärare vägrar inse fakta..

  SvaraRadera
 45. Jag ifrågasatte också matten, då frågade läraren mig varför jag ens gick på gymnasiet. Kände mig väldigt välkommen då!

  SvaraRadera
 46. Snälla, snälla ring min mattelärare och berätta det för den jäveln, jag kommer aldrig i livet ha nytta av annat än möjligen plus och minus.

  SvaraRadera
 47. det här inlägget gjorde seriöst min dag.

  SvaraRadera