tisdag 20 oktober 2009

Närproducerat

Nej. Jag ville inte bara provocera med mitt förra inlägg.

Jag anser bara att allt måste ske på lika villkor. Gillar inte att bli påverkad att köpa ett lite mindre gott ägg lite dyrare bara för att hönan som har värpt det bor nästgårds. Det finns ingen logik i det. För jag tänker absolut inte vara nostalgisk bara för att någon vägrar anpassa sig till marknadsläget och bli bättre och mer konkurrenskraftig.

Den bästa varan vinner. Så måste det vara. Det är det som är det fina med att det är 2009. Vi bestämmer själva. Och de sliter som djur där borta för att vara både billigare och bättre. Det vill jag gynna.

Närproducerat - jag går inte på den lätta. Förbättra er istället så köper jag gärna era grejer.

EDIT: Ser era kommentarer. Och blir irriterad. Är ni lite trötta idag? Tror ni på allvar att en morot är bättre för att den är odlad i Nyköping än i Polen? Tror ni att den är nyttigare? Tror ni att den nödvändigtvis är mindre besprutad?

Om ni tror det blir jag lite bekymrad. Vad vaggar de i er? Hur höga tankar har ni om Sverige egentligen? Vi är inte ett dugg bättre än något annat land.

Tankar ni med etanol också? Hahaha. Läs på lite om hur mycket miljön får betala för att vi ska leka "miljövänliga".

Nä hörrni. Vakna till lite nu! Skärpning.

Det var allt. Utgå.

36 kommentarer:

 1. "Den bästa varan vinner. Så måste det vara. Det är det som är det fina med att det är 2009."
  Precis. Och det är du som definierar vad som är det bästa med den bästa varan.

  SvaraRadera
 2. calle har faktiskt helt rätt ur miljöhänsyn. det går åt mer enegi att odla tomater lokalt i sverige än att odla utomlands och transportera hit. själva transporten är inte den stora miljöboven, det är TILLVERNINGEN. närproducerat är inte alltid bäst ur miljösynpunkt

  SvaraRadera
 3. hihi blondinbella har gjort det igen: skrivit chit-lit ist för chic. tänkte bara att du ville veta eftersom som du och alex retade henne för det. ja. kram

  SvaraRadera
 4. "Och de sliter som djur där borta för att vara både billigare och bättre. Det vill jag gynna." Allt du köper är rättvisemärkt då antar jag?

  SvaraRadera
 5. Inte för att det här har med närproducerat att göra, men från och med idag fastnar din blogg i SVT:s moral-surffilter. Den tillåts inte att läsas på SVT-datorer på grund av att den hamnar i kategorin "Nudity". Böglyftet, kanske?

  SvaraRadera
 6. Jag förstår inte riktigt hur du kan tycka att ett genmanipulerat ägg från en höna inklämd i en pyttebur hela livet smakar så mycket bättre än ett ägg från en relativt fri svensk höna =)?

  SvaraRadera
 7. Jag har alltid tyckt att närproducerat är godare än sånt man köper i affären jag. Det är alltid godare att äta potatis som man just har odlat själv än någon potatis från en butik som ändå kostar pengar.

  SvaraRadera
 8. Fast grejjen är ju att närproducerat och kvalitet ofta går hand i hand.

  Jämför gärna genom att åka till en närbelägen gårdsbutik och köp deras kött och lite grönsaker. Åk sedan till välsorterad livsmedelsbutik och köp samma produkter.

  Jag garanterar att produkterna från smalltimers smakar mycket mera och godare än SCANs vattniga skit eller importerade grönsaker.

  Självklart stämmer det inte alltid men ofta.
  /albin

  SvaraRadera
 9. Calle, Det handlar om miljöpåverkan. Inte hur det smakar. Självklart vill man inte köpa närproducerad mat som smakar skit. Men i de fall den inte gör det ska man definitivt försöka.

  Om man som du, med hundratusentals läsare, uttalar sig i en sån här fråga tycker jag man ska läsa på lite först.

  Det låter nog fånigt, men det handlar faktiskt om vår planets framtid. "Vi har inte ärvt jorden från våra förfäder, utan lånar den av våra barn" brukar man säga. Vi har alla ett ansvar. I stort och i smått.

  SvaraRadera
 10. "Det låter nog fånigt, med det handlar faktiskt om vår planets framtid...Vi har alla ett ansvar. I stort och smått." Jag vill peta ut ögonen på idioten som skrev det. SÅ MEDIAPÅVERKAT.

  SvaraRadera
 11. ur miljösynpunkt är det SJÄLVKLART att varje transport man kan ta bort minskar den globala miljöförändringen.

  köper du inte din morot från polen minskar trycket på att skeppa hit skiten.

  om det är besprutat eller ej har ingenting med närproducerat att göra, det har med att om det är ekologiskt odlat att göra.

  SvaraRadera
 12. Helt rätt Calle! Den dagen alla andra tänker som vi svenskar att: "vi ska bara köpa svenska produkter" (lr produkter från vårt egna land) Den dagen är Sverige, som är ett EXPORTLAND inte IMPORTLAND som vissa verkar tro, dömda...

  SvaraRadera
 13. saken är att affärerna i Sverige vill tjäna pengar (självklart). Och de kan köpa billigare varor utomlands. Enkelt. Men det är mycket miljövänligare att köpa in produkter som odlas nära affären, med tanke på transport etc. Men det är inte lika gynnsamt. Varornas kvalitet kanske är de samma men det är billigare att producera i ex Polen då exempelvis arbetskraften är billigare = produkterna blir billigare

  SvaraRadera
 14. Känns lite Blondinbella över detta inlägg, dvs provokation för att skapa intresse och diskussion. Det funkar ju så visst, men känns inte äkta.. mig har du iaf inte lyckats övertyga om att du verkligen har de åsikter du uttrycker här i bloggen Calle.

  SvaraRadera
 15. Jag håller helt med din Schulmania ^^.

  SvaraRadera
 16. http://pitchingtheworld.wordpress.com/

  SvaraRadera
 17. Väl rutet, Calle! Håller helt med dig.

  SvaraRadera
 18. om du väljer något närodlat och krav/ekologiskt märkt så vet du att djuren inte behandlas som skit eller tex aldrig får se dagsljus, lever i misär , missbildningar å allt vad det innebär.

  Du har noll fakta och hittar på lite som det passa dig. Kom med lite fakta då blir disskussionen intressant.

  Kolla på dokumentären "Food inc", du kommer definitivt ändra uppfattning.

  SvaraRadera
 19. Helt rätt. Det kan vara mer miljövänligt att köpa varor från England än orten man bor på!
  By the way, hur är det med Sveriges bästa manliga bloggare idag?

  SvaraRadera
 20. Du har delvis rätt, men tänk på att en morot odlad i närheten kan skördas när den är färsk och go, medans en från polen skördas innan den är färsk och go och får åka bil och mogna till i bilen. Det funkar, men det blir inte lika gott. Samma sak gäller det mesta men inte allt, själv så köper jag gärna oxfilé från Brasilien för jag tycker den är godare, så där kan jag hålla med dig alltså fuck miljön.

  SvaraRadera
 21. tack nu vet jag att jag inte behöver läsa din blogg mer.

  SvaraRadera
 22. Haha otroligt vilka människor det finns. Calle har ju helt rätt i det han säger. Tänk att folk år 2009 lever i en sorts illusion om att Sverige är så otroligt mycket bättre än alla andra länder och att vi klarar oss utan dem. Nej, bort med den här förbannade protektionismen som närproducerat och liknande skapar och öka istället handeln med omvärlden så att vi kan sprida välståndet istället för att låta svenska jordbrukare få en massa EU - bidrag för att odla mat som det inte finns behov av.

  Väldigt bra skrivet, uppfriskande att läsa inlägg som de här som på ett nyktert sätt visar på hur det är i Sverige idag.

  SvaraRadera
 23. calle, vad vet du om de du skriver om? de är första gången jag inte gillar ditt inlägg, du kör ju på med samma sakliga koll som Sverigedeomokraten som fick bakläxa nyss. han ville nog bara ha uppmärksamhet med, hjälp inte till att fucka upp miljön, de behövs inte.

  pajas

  SvaraRadera
 24. de e tönt och övertoner. håller med Calle /my

  SvaraRadera
 25. Du är ju en riktig jävla KING! Du har så rätt så. OCH du har inte bara Sveriges bästa manliga blogg utan världens bästa och roligaste blogg. Jag skrattar varje gång jag läser dina formuleringar. Fridens liljor

  SvaraRadera
 26. Calle för i helvete.
  Ponera att du står och klämmer på en trekantssmörgås i tvåpack på statoil eller seven eleven.
  Där har du något som är allt annat än närproducerat; spannmål från Kanada, tomater från Spanien, smör från Tyskland och sallad från hejkonbejkon. Vidare bestämmer du dig för att inte köpa skiten, eftersom den är både äcklig och snuskig. Och när datumet går ut slängs den av butiken.

  Om inte 30 % av alla livsmedel av idag slängdes skulle man inte behöva vara lika mån om att varorna är närproducerade, men eftersom världen slänger precis allt idag så måste man kanske fundera lite på vart pordukten är producerad.

  puss

  SvaraRadera
 27. Ifall du ska slippa bli irriterad så får du nog sluta slänga ur dig egna röriga tolkningar om vad närproducerat och miljövänligt innebär.
  Läs på lite om skillnaden mellan ekologiskt och klimatvänligt och återkom.

  Klart att vi inte tror att morötterna automatisk är giftfria för att dom odlas i Sverige, men OM dom är giftfria så är det smartare att ta dom ifrån ett land som ligger ganska nära eftersom ekologiska produkter har sämre hållbarhet än andra.

  Skulle vara intressant att veta exakt vad det är för varor som du talar om, dina exempel känns väldigt tagna ur luften så då blir ju hela diskussionen väldigt rörig oxå.

  SvaraRadera
 28. Man behöver inte tro att maten i Sverige är bättre än i Polen för att vara för närproducerat. Är jag i Polen vill jag ju självklart äta lokala polska grönsaker och äta polskt kött. Att vara för närproducerat är att vara för lokala små producenter istället för globala kedjor, och absoult inte att det skulle vara bäst med mat från just Sverige.

  Och ni som tar upp exemplet med tomaterna, ni verkar tro att bara för att man är för närproducerat så är man dum i huvudet. Självklart är det bättre med tomater odlade i det fria i holland än tomater från uppvärmda svenska växthus. Däremot finns det massor av produkter som vi i Sverige odlar och föder upp utan uppvärmda växthus och då är det lokala ett bättre alternativ.

  SvaraRadera
 29. äh, bara sossar handlar "icke-ekologiskt"
  det handlar om status

  SvaraRadera
 30. Men herregud, Calle. Du ser det bara ur miljöaspekt, men att handla t.ex. ekologisk och därmed betala några kronor extra handlar ju framför allt om att kunna försäkra sig om att djuren har det BRA fram tills de dör. Det är väl knappast för mkt begärt av oss om vi nu prompt ska kalasa på dom. Nej jag är inte vegetarian och kommer aldrig bli heller. Men jag vill för dens skull inte uppmuntra till djurs lidande bara för att jag älskar kött. Ska jag vräka i mig kött, ägg, mjölk som djuren får ta till livet för så vill jag ju inte uppmuntra till en produktion av rent djurplågeri för det. Därför handlar jag ekologiskt. Tycker du borde göra det också! Ju fler som gör det ju lägre kommer ju priset bli på de ekologiska varorna vartefter. Så är det nån som borde läsa på mer om helheten så är det väl snarare du.

  SvaraRadera
 31. Styk att djur tar till livet för att vi ska kunna käka ägg och mjölk. Där såg jag själv hur dumt det blev skrivet av mig. Men faktum är att kor och hönor kan lida av detta också när det handlar om sån massproduktion. Det finns t.ex. kor som mjölkas ur så jävligt så de börjar blöda ur spenarna på dom tillslut. Nej det är ingen överdrift. Men det är ju nåt folk gärna ser mellan fingrarna som tycker det är onödigt att handla ekologiskt. Det var allt. Nu blir det kaffe. Tack o hej!

  SvaraRadera
 32. Ja, det är komplicerat, men oftast är närproducerat bättre ur miljösynpunkt, färskt är godare än gammalt och ekologiskt är godare än oekologiskt. Och innehåller mycket mer vitaminer.

  Fråga proffskockarna vad de använder.

  SvaraRadera
 33. Jag gillar bloggen som fan, men det här är nog första gången som jag blivit ordentligt överraskad. Du har alltid gett mig intrycket av att vara en sådan som sitter och löser världsproblem över en flaska sydafrikanskt. Sen visar det sig att du är en fullfjädrad marknadsliberal.

  Kul!

  SvaraRadera
 34. Klart att våra Nyköpings morötter är bäst! Vi är ju bönder !


  www.julialundberg.webblogg.se

  SvaraRadera