tisdag 20 oktober 2009

Närproducerad skit

Det här med närproducerad mat... Det finns något äckligt med det. Något som får mig att tänka på medborgargarden och gated communitys och en jävligt sunkig typ av faluröd patriotism.

Varför är det sån otrolig hets på att saker ska vara närproducerade? Innebär det att det är godare? Nyttigare? För kom inte och prata om miljöaspekt. För det stämmer inte. Och miljöproblemet ligger inte i att mjölet till en skogaholmslimpa transporteras 40 mil.

Närproducerat får oss att sänka blicken. Och varför ska vi sänka blicken? Varför unnar vi oss inte det bästa istället? Varför skulle jag hellre gynna en kvarn i Södertälje än en kvarn i Holland?

Kom igen. Det är 2009. Och vi borde ju utnyttja det stora utbudet istället för att vända oss inåt och sänka våra krav.

Närproducerat... Nej. Jag får en konstig smak i munnen. Tänker inte köpa närproducerade produkter som jag inte tycker är godare eller nyttigare.

32 kommentarer:

 1. Men hörru, nu gör du väl dig dummare än du är?

  Ja just det, så måste det vara. Tänkte väl det.

  SvaraRadera
 2. jag vill stödja transportbranschen och världshandeln och väljer därför bort närproducerat.

  SvaraRadera
 3. grym blogg ohc as rolig på tv i morse

  SvaraRadera
 4. Jag är chockad! Menar du detta, eller ska det vara någon form av skämt?! Hoppas det...

  Usch så besviken jag blev, jag som helt har ändrat uppfattning om dig sen du lämnade 1000apor, men detta...???????????????

  SvaraRadera
 5. Håller med dig allt som oftast. Fast detta resornemang köper jag inte riktigt. Om man frånser transportbranschen och världshandeln, och fokuserar mer på just allt skit vi stoppar i oss. Väljer man närproducerat och gärna ekologist, så har man otroligt mycket som person att tjäna. Genom att man slipper alla onaturliga tillsatser och hårt porcesserad mat.

  Tänk på det nästa gång du handlar.

  Kram Eric

  SvaraRadera
 6. Satsa på mjöl, ost och träskor från Sverige och köp tulpanerna och dödshjälpen från Holland så blir alla nöjda. Nej, absolut inget hot. Men det går att vara pyttelite miljömedveten utan att förvandlas till Jimmie Åkesson.

  SvaraRadera
 7. Nu blandar du väl ihop äpplen och päron igen Callelille. Närproducerat handar i min bok inte om någon nysvensk puttrande fascism - utan helt enkelt att stödja mindre odlare på den lokala marknaden (och lokalt där jag bor är alltså inte Sverige), och göra en miljöinsats. Med närproducerat menas ju också produkter som förekommer naturligt i området, varför ditt transportargument faller bort. Däremot ger jag dig helt rätt i att det är totalt galet att köpa svenskproducerade växthusprodukter - då dessa är mer förorenande än att köpa produkterna från de länder där de förekommer naturligt, och frakta dem till Sverige. Så det gäller att hålla blicken vid horizonten!!

  SvaraRadera
 8. hmm ser inget roligt i det här, men du kan väl inte vara så dum? Var bara tvungen att kommentera detta, nu får du förklara dig.

  SvaraRadera
 9. Du har så rätt min vän, håller helt med dig. En möjlig anledning att välja närproducerat är att din region får mer skatteintäkter och det kan ju ha sina fördelar.

  SvaraRadera
 10. du borde se dokumentären "Food inc.", då skulle du verkligen tänka om och köpa närproducerat.

  SvaraRadera
 11. Men är du dum i huvudet?

  SvaraRadera
 12. När avslutar du rakapparatstävlingen egentligen?

  SvaraRadera
 13. Jag hoppas verkligen att du skämtar. Annars tycker jag verkligen mycket synd om dig.

  SvaraRadera
 14. Vet inte om du är seriös med detta.. Det finns ju en risk att du är det.

  I så fall: ja det ÄR både godare, nyttigare och mer miljömedvetet att handla närproducerat. Godare=färre konserveringsmedel, färskare mat. (Du kan väl inte seriöst tycka att holländska äpplen är godare än svenska?) Nyttigare=färre konserveringsmedel, färskare mat. (Vet du hur länge dessa holländska äpplen håller sig i kylen? Vi snackar månader..) Miljömedevetet: självklart gör det skillnad om vi fraktar varor fram och tillbaka över klotet, känns onödigt att ens kommentera.
  Så poängen är: nej, du ska inte behöva "sänka kraven" och få något annat än det bästa - men det bästa är ju just det närproducerade!

  Men detta förstod du nog, egentligen.. Du vill väl bara provocera.

  SvaraRadera
 15. Du borde läsa på lite om våra miljöproblem, Calle. 9 miljoner svenskar äter och dricker några miljoner ton varje år (några miljarder kilo!). Om vi alla köper vår mat 50 mil närmare hemorten... Hur många färre mil totalt slipper maten transporteras i långtradare och med flyg? Tänk efter och räkna lite.

  SvaraRadera
 16. Håller med 100 %! Bra skrivet!

  SvaraRadera
 17. det där var väl lite dumt?

  SvaraRadera
 18. Alltså jag gillar ju dig och så där va. Men ibland Calle, ibland antar jag att du helt enkelt vaknar på morgonen och fångar nåt ord som hänger i luften, smakar på det och bestämmer dig för att kräkas ut lite åsikter om det- fullkomligt befriade från någon faktisk kunskap, bara för att du kan.

  Jag är ingen expert på ekologiska produkter och närproducerade varor, vilket också är anledningen till att jag inte skriver särskilt mycket om det.

  Jag är inte världens principfastaste människa och många gånger önskar jag att jag brydde mig mer, om miljö och mänskliga rättigheter t ex, men ibland känner jag helt enkelt ingenting och engagerar mig därför inte. MEN, jag skulle åtminstone inte lägga ner tid på att göra motsatsen genom att förlöjliga sådana initiativ och indirekt de som står bakom dem(nåväl, åtminstone inte om det handlar om en logisk enkel grej som att vi inte måste frakta onödiga produkter flera tusen mil i flygplan - förstöra miljön och eventuellt exploatera andra människor - när vi har tillräckligt med produkter runt omkring oss), i synnerhet inte om jag hade en av Sveriges mest lästa bloggar.

  Och att nämna skogaholmslimpans mjöl som exempel känns väl lite fattigt Calle? Eller? Som att någon har sagt att det handlar om det?

  Skit i att köpa närproducerade produkter då Calle, världen blir antagligen varken bättre eller sämre och det är nog ingen som bryr sig om vad du har på mackan. Men måste du skriva om det? Och få andra att vara lika ignoranta som du? Kan du inte bara hålla käft ibland?

  SvaraRadera
 19. Bara en grej som jag tänkte nämna helt random. FY I HELVETE vad snygg du är! Helt seriöst, sjukt!

  /S

  SvaraRadera
 20. Du är så jävla korkad ibland så jag blir mörkrädd.

  SvaraRadera
 21. Snälla, sluta skriv politiska inlägg. Ifall du är ironisk så framgår det inte helt, och ifall du är seriös så måste du bbörja tänka lite. Snälla?

  SvaraRadera
 22. Mycket naivt och dumt inlägg Calle, eller sen driver du med dina läsare... Närproducetat innebär bättre koll på produktionsmetoderna och gynnar den lokala ekonomin genom att skapa arbetstillfällen. Och utsläppen pga transport blir ju mindre, om det har någon betydelse. Att äta enligt säsong rekommenderas också varmt, inhemska ekologiska tomater i februari är bara fel...

  Kom igen nu Calle!

  SvaraRadera
 23. Det finns så mycket att tjäna på att främja det lokala när det gäller matproduktion. Transporter är bara en del, om än en viktig del. Det handlar också om att främja lokala bönders verksamhet för en levande landsbygd och ett bevarande av en kultur som annars riskerar att försvinna.

  En dimension som inte har tagits upp är att närproducerat minskar den sk fysiska friställningen, det vill säga att vi får större kunskap om var vår mat kommer ifrån. Det sätter press på bönder att föra en schysst djurhållning och använda mindre gifter.

  I förlängningen skulle också ett större fokus på lokalproducerat leda till att vi åt mer säsongsbetonat och på så sätt minska behovet av att lagra mat och ständigt ha alla produkter i affären vilket skulle betyda mindre svinn. Vet du hur mycket mat som kastas i dagens läge bara för att affärer förväntas ha ett extremt stort utbud hela tiden?

  SvaraRadera
 24. läas på om frågan innan du uttalar dig på detta sätt. att du sen fortfarande har samma uppfattning och mening är i sig helt okej, men du kommer med argument och påståenden som inte håller alternativt stämmer och ger helt fel bild av problemet till personer som är obildade i detta ämne.
  (om det är så att du inte står för inlägget så är det naivt och idiotiskt av dig att skriva det. men jag tror att du faktiskt står för det du skrivt och bara behöver läsa på lite om ämnet)

  SvaraRadera
 25. fan ledsen jag blev nu...hoppas du inte är så jävla korkad. dumjävel

  SvaraRadera
 26. Haha ^^. Sluta ta han på sånt allvar. Det är en grej.. Ni behöver inte bajs löv för det.

  SvaraRadera
 27. Du har helt rätt. Den här protektionismen som folk slänger runt sig med är inget annat än en verklighetsfrånvänd tillvaro. Det är bättre att vi samarbetar med omvärlden och ökar välståndet överallt istället för att inskränka oss till ett ineffektivt svenskt (eller europeiskt för den delen) jordbruk som inte är kostnadseffektivt. Det är bättre vi ordnar så att folk inte svälter i världen innan vi börjar flumma runt med närproducerat och ekologiskt och allt vad det nu heter.

  SvaraRadera
 28. Men dumma 08.a...
  Handlar inte om nyttighet eller smak.
  Smaken och näringen är desamma... Det handlar om transporterna, varför ska vi ha tomater ifrån holland när vi kan odla dem här i sverige, så fruktansvärt onödigt.
  Vi måste tänka på hur vi behlandlar vår jord!
  Men du tänker väl bara på dig själv, lite äckligt! Men sånna är ju alla som har pengar.

  SvaraRadera
 29. Kvarnen ligger inte i Södertälje.. Den ligger i Järna. =)

  SvaraRadera
 30. eller så förstår du inte orden du använder...

  den nya calle.. varför ska ni hyllas för att ni kommit på något andra sedan länge gjort?

  SvaraRadera
 31. Ja, lite korkad är du nog

  SvaraRadera