söndag 25 oktober 2009

Kalla Fakta

Ikväll ska Kalla Fakta på TV4 granska snustillverkarna. Med dunder och brak vill de skrämma oss. Tydligen lanserar Swedish Match speciella produkter som har högre nikotininnehåll än vanliga sorter. Jag kan inte bli särskilt upprörd över att de ger oss konsumenter flera valmöjligheter. Vissa vill ju ha jättestarkt snus. Oc andra vill ha jättesvagt. Men vi får se ikväll.

Jag tycker snus är bra. Oavsett vem som står bakom. Oavsett allt. Snus gör att färre människor röker. At the end of the day handlar allt om det.

Jag har varit i kontakt med Swedish Match om det här med snusande under det senaste året. För de har samma intressen som jag. De jobbar inte med välgörenhet - de vill ju såklart tjäna pengar. Men det tycker jag är HELT OK. För de får färre människor att röka. Jag stöder dem helhjärtat. Och tycker det är konstigt att Kalla Fakta väljer att gå mot just snus och inte mot den verkliga faran - cigaretter.

29 kommentarer:

 1. Det är ganska tröttsamt att TV4 alltid har det som "Fatta Sakta".."Kalla Fakta" ska handla om som huvudnyhet.
  Det känns inte som en aktuell nyhet.. Inte fräscht liksom.

  SvaraRadera
 2. Både snus och rökning leder till sjukdom och död.
  Rökningen i mycket större omfattning, javisst.
  Men för det måste man inte låta bli att skriva om snus.

  SvaraRadera
 3. Hur mycket får du av Swedish Match då? Bättre reklam hittar de inte.

  SvaraRadera
 4. Du utgår verkligen helt och hållet från dig själv du, och uttalar dig om alla. DU skulle rökt om du inte snusat. Det gäller helt säkert inte alla snusare.

  SvaraRadera
 5. Kan du inte bara släppa den här snus mot rökning kampanjen du håller på med... Det är ingen som lyssnar

  SvaraRadera
 6. Han är ju sponsrad av Swedish match, fattar inte varför du tjatar om det här? Hur mycket snusar du själv egentligen? Jag har snusat i ca: 11 år och nu för tiden drar jag i mig ungefär en dosa om dagen, då kan det börja bli intressant att veta vad som finns i snuset. Så jo, det är ett intressant ämne. Klart som fan att det inte är bra för kroppen bara för att det inte är lika dödligt som cigaretter. Nej, skriv om något intressant istället, börjar som sagt se ut som att du har egetintresse i den här frågan.

  SvaraRadera
 7. Håller fullständigt med Boris och känner att jag vill vifta lite med pekpinnen såhär på söndagsmorgonen. Du måste vidga ditt perspektiv lite och inte bara utgå från din egen situation! Det finns ju onekligen många snusare som inte varit i närheten av ett rökberoende. Visst att snus är bra mycket bättre men det är ju inte enbart guld och gröna skogar!

  SvaraRadera
 8. Alla som snusar behöver nödvändigtvis inte gör det istället för att röka. Det är dyrt och onödigt precis som att röka även om det inte är lika farligt för kroppen.

  Varför skulla kalla fakta inte gå emot snus? Det är ju som att man skulle strunta helt i våldtäkter bara för att mord är ett värre brott.

  SvaraRadera
 9. en skön jämförelse mellan ciggaretter och snus som ger lite perspektiv på dina uttalanden Calle!

  http://littleuppsala.blogg.se

  SvaraRadera
 10. Hej Calle! Jag har slutat röka och börjat snusa. Bra va? Hejdå.

  SvaraRadera
 11. Helvete vad jag är trött på ditt snack om snus och cigaretter.

  SvaraRadera
 12. calle = dole?

  se inslaget först vettja.

  SvaraRadera
 13. OnTheTopOfLife25 oktober 2009 13:19

  Här är en rätt intressant berättelse som jag vill passa på att dela med mig av:

  Jag provade en Grov Snus 1995, och det var rena fyllan, jag tyckte inte det var gott.

  2004 kände jag att som rökfri och singel ville jag ha nåt "mys" att pilla med.

  Till en början Gustavus portion, men jag slutade tvärt när jag upptäckte att jag fick sämre tandhygien och lättare hål, ja det visade sig snabbt. Kanske är individuellt eller ett annat fenomen, för vad är det egentligen i portionspås-materialet som utsöndras? Kan dess fibrer som ev. utsöndras slipa och skada emaljen? det har jag frågat mig ibland.

  Jag gick sen över till Gustavus lössnus och hade inga speciella symptom.

  När jag p.g.a. bristfällig distribution alltid fick jaga Gustavus som då runt 2006 knappt fanns i några butiker, så beslöt jag mig för att testa Kronan som då hade lanserats. Ooops! Ojojoj! direkt blev väldigt markerat yr och ganska illamående med ett flertal utfall. Swedish Match producerar detta varumärke.

  Jag började att ifrågasätta innehållet, för jag hade även efter några år märkt att jag hade lagt på mig kraftigt i vikt. Var det saltet? Var det det saltet som band vätska? Nej jag tänkte att jag skulle kontakta Swedish Match och gjorde så för att ifrågasätta om det var något som gått galet i produktframställnings processen? Swedish Match återkom med en ersättning i form av en hel stock med snus som tack för besväret "Mer Snus". Misstanken kvarstod och beroendet fortsatte.

  Dagarna gick och jag kände att jag återigen ville prova Grov efter något år, och symptomen fortsatte. Ifrågasatte Nikotinhalten denna gång, och en test av Swedish Match gjordes, med svar att produkten var felfri. Proceduren återkom, ny stock som ersättning. Misstanken kvarstod och beroendet fortsatte.

  Gick över till Gustavus, och symptomen försvann. Gustavus distributionen hade blivit bättre, det var då den Blå Gustavus lös. Efter ett tag så försvann även denna!

  Jag gick då över till LD lössnus, p.g.a. att Gustavus försvunnit, och Swedish Match höjde priserna kraftigt I och med Snusskatten infördes 2007. LD var då rätt bra I smaken, påminner lite om General i lukten och lagom stark tyckte jag.

  Men här kommer poängen, jag har upptäckt att LD på samma sätt varierar kraftigt mellan stark och svag, och det är förmodligen att de på JTI “Japan Tobacco International” och Swedish Match experimenterar med att maximera försäljningen emellanåt.

  LD är emellanåt stark, emellanåt svagare. Detta har gjort mig förbannad.

  De vet hur mycket de säljer och de kan med förändringar I recepturen med att öka och minska nikotinhalten med tillsatserna göra egna studier på målgruppen. Jag är medlem I flera marknadsundersökningar på nätet, jag kan nog säga att jag fyllt I minst 3 egna och besvarat en hel halvtimma på telefon av en intervjuare just gällande Swedish Match egna varumärkesundersökningar och vanor.

  Swedish Match är ingen duvunge, de har egna mycket utarbetade rutiner och planer över kartläggningar för hur man skall öka snusandet och maximera effekten så att tobaken (ja det är ju faktiskt tobak vi pratar om) når I en balans mellan både smak, doft och effekt. Ju bättre produkten kan attrahera och ju svårare att sluta är deras enda agenda. Pengar till aktieägarna och glada lyckliga snusare som kan fly verkligheten på ett trevligt och “hälsosamt?” sätt.

  Det gamla STA Tobaksmonopolet fortsätter sin resa I världen, med ett “rökfritt” samhälle. Cigarettindustrin ägs numer av: Ja just det Japan Tobacco Company eller man kan säga f.d. Reynolds Tobacco som köptes upp av JTI. JTI köpte Gustavus I Vårgårda, och äger även Camel

  Det skall bli intressant att följa programmet och kanske jag kommer att ta ett beslut att sluta, för både plånbok och kropp.

  SvaraRadera
 14. TOBAK är den största faran. Läs lite om det istället din ignoranta fan.

  SvaraRadera
 15. Men varför tycker du att snusning är bättre än rökning? Tänk alla människor som har hjärt- kärl problem och alla som dör av hjärtattack. Jag läste att en prilla som är inne i 50 minuter motsvarar ca 4 cigaretter i nikotinhalt. Låter inte särskilt bra med tanke på att det är NIKOTINET som har en sammandragande effekt på blodkärlen. Om man slutar röka så ska man ju inte börja snusa! Har man viljan att sluta röka och verkligen tar sin hälsa på allvar så börjar man inte snusa. Det går ju inte ihop!

  SvaraRadera
 16. För några år sen slutade jag röka. Jag började inte snusa.
  Fan vad dum jag känner mig nu. Hade inte en aning om att det var bra att börja snusa istället.

  SvaraRadera
 17. Det räcker med din jävla romantisering av snus.
  Varje vettig människa vet att snus är farligt.

  SvaraRadera
 18. Djävulens advokat

  SvaraRadera
 19. Men du, det kan ju faktiskt vara så att det inte är speciellt bra att snusa heller. Är det inte bra om folk får reda på det då?
  Du verkar har redan bestämt dig för att det inte är nån fara med snus så oavsett vad de säger tror jag att du kommer att avfärda det... du har huvudet ganska djupt i sanden känns det som...
  Visst kan jag tänka mig att snus kan vara bättre än cigaretter, men det behöver ju inte betyda att det är bra!
  DU kanske inte skulle kunna låta bli att röka utan snuset, men om andra kan göra sig av med beroende helt och hållet så är ju det väldigt mycket bättre.
  För mig är det lite som att säga:
  Sluta knarka - bli alkoholist istället!

  SvaraRadera
 20. Men hallå Kalle, lägg ner det där. De har medicinskt stöd, det har inte du.
  Du har bara en teori, de har fakta.

  SvaraRadera
 21. Calle! Är det en iphone du har? Jag är i valet och kvalet om det är värt att köpa en och eftersom att du är en sån pålitlig och bra typ, kan inte du skriva en iphone-recension? Hur är den att blogga i, till exempel? Är det lätt?

  SvaraRadera
 22. åh vad jag skulle snusa om jag kunde sluta röka. men det är inget substitut när det kommer utanför nikotinet, liksom.

  SvaraRadera
 23. HAHA! Jag tyckte det stod "Calle Fakta" - jag trodde du hade fått ett eget program! ett eget "Kalla fakta"!

  SvaraRadera
 24. OnTheTopOfLife att du upplever olika styrka på snus av samma sort kan bero på flera faktorer, därmed inte sagt att de inte experimenterar även om jag personligen inte tror det. I programmet sades som sagt att pH't som ju var relevant för mängden fritt nikotin kan bero på bland annat den tid det tar från tillverkning till konsumtion. Hur mycket denna förändring i pH kunde variera framgick dock inte, däremot framgick att en pH ökning på 1.9(om jag inte minns fel) resulterade i 80 procentenheters större mängd fritt nikotin.

  SvaraRadera
 25. Men alltså du. Blandbrukare då?
  Annars tycker jag faktiskt att det är normal anständighet att åtminstone försöka dölja att man är köpt kött.

  SvaraRadera
 26. Calle, hur mycket kostar du egentligen? Kul att veta vad Swedish Match lägger ut på sin egen lilla gigolo.

  SvaraRadera
 27. dock är det inte så miljövänligt...

  SvaraRadera
 28. hahah, patetiska svar!
  Håller helt och hållet med bloggaren i denna fråga. Kalla fakta vänder allt och ger en felaktig bild.

  Grattis, snus är farligt, 2009års STÖRSTA nyhet..

  SvaraRadera