måndag 24 augusti 2009

Gästinlägg Anitha: Ingen kan rapa som vi.


I morse konstaterade en väninna att hon hade bett sin äkta hälft om ett "skott i muffen" nu i helgen. Maken ifråga satte nästan morgonkaffet i halsen.
Jag och väninnan kollade undrande på varandra. Själv har jag utan att lägga större sinnesnärvaro på det, uttryckt en enklare åtrå vid ett fåtal tillfällen "att det vore trevligt med lite kuk". Calle har stumfilms-överreagerat vid själva sägningen. Nej det låter inte så charmigt det kan jag hålla med om vid eftertanke, speciellt om man skulle översätta det till den kvinnliga motsatsen.

Jag och mina väninnor diskuterar killar på ett skrämmande ytligt sätt, vi hårdraggar på krogen. När vi dricker, då är det no mercy. Vi fisar och rapar i varandras sällskap. Vi kör bättre bil än våra män och vi sköter det praktiska i hushållet.

I min och Calles DINK-familj är det jag som skruvar och snickrar, tar alla snack med hantverkare, lämnar in bilen på service och betalar räkningarna, förhandlar med olika underleverantörer samt gör alla större inköp. Under tiden blir jag gladeligen ompysslad och ser Calle sköta kökets alla bestyr med bravur.

Calle och hans kompisar har herrmiddagar och går ut och dansar. Pratar om "varför hon inte ringde tillbaka" och diskuterar hår & hudvårdsprodukter i timmar.

Är könsneutraliseringen är nära. Är vi barn av vår tid, är vi arv eller miljö? Är kvinnlighet att vara som en stereotyp man?
Eller handlar det om vem som har haft makten och pennan och rapporterat sin sanning? Kanske har det alltid varit så här, bara att det var en väl bevarad hemlighet de senaste 50 åren i alla fall. Jag tror min mamma var precis likadan, dock hade hon inte lika liberalt vokabulär och pruttarna hördes inte lika bra i mamelucker av nylon.

Vad tror ni?

34 kommentarer:

 1. Underbart. Det låter underbart!

  SvaraRadera
 2. Jag tror det finns vissa kvinnor som är på sättet du beskriver. Jag kommer själv från en familj där kvinnorna är starka och tar för sig utanför ramarna, och jag själv är likadan. I morgon är det jag som åker med nya bilen som jag köpt till verkstaden, som jag fixat. Hemma är mannen och passar barn och fixar käket. Idag är det inte ovanligt att det är så men förr var kvinnorna mer bundna till det som gällde då. Rapa, fisa och allmänt bete sig fritt ;) gör min familj med och mina vänninor så det kanske är så lätt att "starka" kvinnor söker sig till likasinnade kvinnor och så unmgås man så som man är van från tidigare i livet. En man som försöker sätta sig på mig på fel sätt orkar jag inte med heller så därför är jag aldrig tillsammans med en man som inte accepterar mig precis som jag är. Andra kanske försöker ändra sig men jag väljer bort mannen som vill göra om mig till någon jag aldrig har varit och aldrig kan vara. Nu måste jag sova så jag kan lämna bilen och kolla internetbanken innan jag åker i morgon bitti.

  Tack för en fantastiskt bra krönika. Slutet var underbart och jag minns mormors pruttar i mameluckerna :)

  SvaraRadera
 3. Vet att du har rätt!!! Varför???? Jo... för att the "times they are a-changin". Härlig tid att leva i!!! /mr Jones

  SvaraRadera
 4. Låter som min mor du...

  SvaraRadera
 5. Skaffa en blogg Anitha, du verkar smart rolig och vitsig. Gillar dig!

  SvaraRadera
 6. Anitha, jag skulle älska din blogg.

  SvaraRadera
 7. DINK - Double Income No Kids

  SvaraRadera
 8. låter finfint, bring it on! jag skulle älska att vara hemmafru

  SvaraRadera
 9. haha. Måste bara dela med mig något jag precis upptäckte. Sitter på mitt jobb, kundsupport på bank, och surfar runt lite, tittar lite på tv och pratar med kunder. Så visas two and a half men i tv-rutan och jag upptäckte hur lika calle schulman och brorsan i den serien är. I profil. Kolla in det! alltså den mesiga brorsan, han som aldrig får några tjejer. Tror att det är i själva introt till programmet man ser en profilbild på den här brorsan - eller ska vi kalla honom calle schulman. Lik, eller hur?

  SvaraRadera
 10. Jag tror helt enkelt att du och ditt gäng är extremt maskulina kvinnor..
  :)

  SvaraRadera
 11. Ær helt med dig hær! Samma hemma hos oss. He needs me:)

  SvaraRadera
 12. Ja jag har hört från manliga kollegor att kvinnor är "tuffare" idag...och att de tycker att det är både på gott och ont. Enligt dom så är det inte så spännande när en tjej säger "ska vi gå hem och knulla" eller dyligt. De längtar efter att få vara den som erövrar igen.

  SvaraRadera
 13. mkt intressant. självklart är det vanligare idag att män och kvinnor inte har den stereotypiska uppdelningen i vardagen. problemet är bara att om en man gör de typiskt kvinliga sakerna som lagar maten, vabbar när barnen är sjuka, städar mer osv så får han otroligt mkt cred för det. en kvinna däremot som gör "allt" det andra tex. har huvudansvar för familjens försörjning, har kontakten med hantverkare, fixar alla räkningar osv blir istället bemött som dålig pga. allt det hon INTE gör. alltså man är då ingen bra sambo, engagerad mor mm.
  så visst har vi kommit långt men det är en bra bit kvar!
  kram julia

  SvaraRadera
 14. Äh, kvinnor har alltid varit bra på bilar, fisar, öl och gräsklippning. Också! Fast idag har det blivit ok att vara öppen med det. På samma sätt som det alltid funnits män som är bra på att laga mat, städa, pyssla och ta hand om barn.

  När jag skiljde mig och klippte gräset kom grannfrun (ca60) och sa "jag och min man tycker att du är SÅ duktig och tapper". Och manliga jämnåriga kommenterade ALLTID min grill med "grillar du?" (varför skulle jag annars ha en grill)

  Fortsätt och skriv Anitha! Kul kul!

  SvaraRadera
 15. Vi börjar absolut bli mer jämnställda och ta för oss mer och det tror jag skrämmer karlnarna något så fruktansvärt. I Halmstad har jag upptäckt att det är sjukt vanligt med importfruar från typ thailand, och en kollega till mig sa att det är säkert för att vi börjar bli för jämnstälda och dom vill ha nån som gör allt skit som svenska tjejer inte gör längre..

  SvaraRadera
 16. Jag tycker att du helt enkelt låter som en riktigt äcklig och trist kvinna. Jag hade stuckit med barnen.

  SvaraRadera
 17. Kvinnor är dom nya männen.
  AWESOME!

  SvaraRadera
 18. Det handlar om att kommunicera, om ömsesidig respekt och lyhördhet, om kärlek. Kul att hon har ägglossning!

  SvaraRadera
 19. Låter som att du beskriver mig när du beskriver dig själv. You go grrrl. We go grrrls!

  SvaraRadera
 20. hmmm, kan inte hjälpa att se dig sitta och låtsas vara sex-and-the-city med att avsluta med den där frågan à la Carie-style...

  SvaraRadera
 21. haha. bra text! gillar skarpt! /maja

  SvaraRadera
 22. Det är enkelt. De män du träffar är riktiga kärringar! Riktiga män kör bättre bil än vilken kvinna som helst. De snackar heller inte hudvårdsprodukter. Lämna töntarna på Östermalm o lyft blicken lite så tror jag du blir en lyckligare kvinna

  SvaraRadera
 23. Fan, jag diggar dig. Det behövs fler som du!

  SvaraRadera
 24. Tror ärligt talat att detta är poserande och tillrättalagt önsketänkande snarare än en rättvisande och neutral beskrivning av verkligheten. Tyvärr tror jag därför inte att Anitha, Calle och deras vänner är aningen heligare än alla andra i modernitetshänseende.

  SvaraRadera
 25. haha skön du är!

  SvaraRadera
 26. Anitha du är otroligt skön! Har du en egen blogg?

  SvaraRadera
 27. Åh, underbart! Helt i min stil (och nej, det behöver inte alls betyda att man är maskulin)
  Gillar dig Anitha!

  SvaraRadera
 28. Jag tror absolut att killarna är de nya brudarna, och tvärtom. Vet inte hur många gånger jag och mina tjejkompisar har diskuterat detta och beklagat oss över att killar "nuförtiden" är så våpiga å brudiga! :)

  SvaraRadera
 29. Sex ande the city... någon?
  Säg mig, Anita, är du sko-gaaaaalen också?

  Jävla trams.

  SvaraRadera
 30. Jag nämde något om jag behövde ett "skott i råttan" , min man förstod inte ens vad jag menade???

  Inget kaffe i halsen där inte, en väldigt frågande min dock.

  SvaraRadera
 31. Jättebra skrivet! du verkar vara en smart och insiktsfull tjej och en bra förebild! skaffa en blogg du med tycker jag, behövs verkligen som motvikt till alla småbrudarnas utseendefixeringsbloggar...

  Therese

  SvaraRadera
 32. haha BRA!!
  egen blogg ?

  SvaraRadera