måndag 24 augusti 2009

28 år.

Hörde om en ung tjej i Stockholm igår. Hon fick diagnosen lungcancer. 28 år. Har rökt sen hon var sexton.

Blev kall i kroppen. Det här går inte. Jag önskar att de förbjöd rökning. Gjorde det lika fult som marijuana. Gjorde det lika sunkigt och muggigt och svart. Man tror att allt som är lagligt är ofarligt. Så dumma i huvudet är vi. Så mycket litar vi på "myndigheterna".

28 år och lungcancer. Är så ledsen för henne. Med henne i tankarna slutar jag röka nu. Och uppmanar de som bestämmer att påskynda rökningens försvinnande. För vi kan inte handskas med det. Vi behöver hjälp.

28 år och lungcancer. I milisekunder kan jag tuna in henne och känna hur mycket hon ångrar sig. Det oåterkalliga.

Nu slutar jag. Nu kom det till mig.

43 kommentarer:

 1. Stort steg, stå på dig bara.

  SvaraRadera
 2. Bra calle!
  Jag måste också sluta röka! men nikotin tuggummin hjälper inte , även fast man läser om sånt här blir man rörd och vet att man MÅSTE sluta men sen går det några dagar och man tänder en jävla cigg och tänker att det inte är så farligt med en cigg sen går man tillbaka med sin dåliga vana, några tips från folk som slutat röka på hur man kan minska suget?

  SvaraRadera
 3. till sin dåliga vana . sorry

  SvaraRadera
 4. Bra att du tar steget och slutar, men förvånande att det är först nu som du inser hur jäkla ohälsosamt det är att röka... Men ändå, bra beslut! Själv misste jag min farfar pga rökningen.

  SvaraRadera
 5. Bra val Calle! Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Jag är 29, röker inte. Men har ändå lungcancer. Så det kan drabba alla. Bra, och moget beslut att sluta. Im so happy for you!

  SvaraRadera
 7. De flesta som röker hela livet drabbas inte av lungcancer. Och ja, bara för att man har rökt mycket och drabbas av lungcancer så behöver det inte bero på rökningen i sig, varken som ensam eller bidragande faktor.

  Tänk efter lite.

  SvaraRadera
 8. Min morfar har rökt ofiltrerade cigaretter sen han var femton, han är snart 80. Hans lungor fungerar perfekt. Det har mycket med genetik att göra. Jag stödjer inte rökning men tror också på individens rätt att välja om de vill röka eller inte.

  SvaraRadera
 9. Det är ju inte bara lungorna som påverkas negativt, det finns tusentals argument som innefattar försämrad hälsa att ha i åtanke, så ett klokt beslut indeed.

  SvaraRadera
 10. word. ja me, vi gör de tillsammans!

  SvaraRadera
 11. Sveriges bästa konsertkalender:

  www.livespot.se

  SvaraRadera
 12. Okej, jag slutar med dig, jag är 28 om 7 år, då ska jag fortfarande vara frisk!

  SvaraRadera
 13. Det är lika sunkigt, muggigt och svart. Jag fattar faktiskt inte att det fortfarande finns dom som röker 2009. Lycka till, av hela mitt hjärta!

  SvaraRadera
 14. Jag läste om en man som började röka när han var 13 år, hade större delen av sitt liv rökt mer än en ask cigaretter/dag. Nu var han 96 år gammal och frisk som en nötkärna. Jag måste börja röka omgående. Nu måste jag springa till kiosken och köpa cigaretter.

  SvaraRadera
 15. Bra Calle! Det är SINNESSJUKT att det får säljas cigaretter i Sverige på ICA med texten "RÖKNING DÖDAR".

  Om några år kommer vi förundras över det hoppas jag.
  På samma sätt som jag idag förundras över att det fanns rökrum med soffor i på dagis förut där personal och föräldrar satt med ungar i knät och rökte.

  HAR NI SETT DEN DÄR FILMEN ? Vad fan heter den, när de kämpar mot ett tobaksbolag. Den verklighetsbaserade.

  SvaraRadera
 16. Hej Calle!
  Bra beslut! Rökning i allmänhet och cancer i synnerhet är fruktansvärt. Jag har förlorat de två viktigaste människorna i mitt liv till denna sjukdom.

  Jag fanns vid min mormors sida under hennes tid med lungcancer och KOL. Det var en fruktansvärd tid för henne, då hon knappt kunde andas. Döden blev en gåva.

  För ett halvår sedan somnade min sambo in, liggandes i mina armar. Cancer spred sig och bröt ner hela hans kropp. Till slut fanns bara ett 25-årigt benrangel kvar.

  Jag har sett att döden är otroligt fridsam och vacker, men jag vet att livet är så mycket större. Se bara på din brors blogg och den eufori han upplever.

  Välj livet och sluta röka! Var den goda förebild jag vet att du kan vara!

  Lev väl!

  P.s. Alla rökare drabbas förr eller senare av KOL. De flesta har dock förmånen att dö av något annat innan D.s.

  SvaraRadera
 17. Bra där! Och ett stort lycka till till dig och alla andra som ska sluta röka. Oavsett en del kommentarer om att lungcancer inte alls behöver bero på rökning, så vet vi ju alla att det är sjukt dåligt att röka, på så många sätt. Det är ju bara en slags metod för att slippa ångesten över att förstöra sin kropp på det viset..

  SvaraRadera
 18. Bra gjort Calle, man får sina tankeställare ibland. Det här fixar du galant

  SvaraRadera
 19. Bra gjort!
  Min kompis dog i lungcancer när hon var 20:O:(
  Så det är helvettigt val du gör!

  SvaraRadera
 20. Önskar att min pojkvän såg det på samma sätt :( Han älskar det för mycket och finner sig i att han troligtvis kommer dö mycket tidigare än mig. Önskar att han slutade istället :(

  SvaraRadera
 21. Känns ju som att du har sagt det ungefär 20 ggr nu. Varför ens försöka?

  SvaraRadera
 22. Bra! Jag har rökt till o från konstant sen jag var 15. Är idag 20 och har slutat för två veckor sedan. Det är bara s så så läskigt hur påverkad kroppen blir, och jag har även en lätt astma. Urs det är bara sjukt hur man förgiftar kroppen med ett glatt leende, but no more! blä

  SvaraRadera
 23. Hej Calle! Hejaheja till ett superbra beslut! Jag har jobbat på min mentala sluta-röka-plan i några månader och mitt sluta-datum är satt till 2009-09-28. Häng på, så gör vi en nationell sluta-röka-kampanj av det hela! (Jag tror att din blogg har liiite större genomslagskraft än min, www.earthkeepsonmoving.blogspot.com )
  Lycka till! /Anna

  SvaraRadera
 24. Alltså, rökning är lite äckligt och fult som exempelvis marijuana. Det är bara ni rökare som inte inser det. Tråkigt nog.
  Dock är det ganska snyggt att stå med en cigg, om man gör det rätt.

  SvaraRadera
 25. Jag kände en tjej i Serbien som hade lungcancer sen 6 årsåldern, fast det var hennes föräldrar som rökte. Tack och lov så lever hon idag, så vitt jag vet. Tror hon e 14 eller 15 eller nåt.
  //Palislaw Mlyn

  SvaraRadera
 26. Rökte förut, kanske inte massor men lite och defenitivt inte bara tillsammans med ett glas vin. Mådde alltid lite dåligt efteråt, kände mig lite skamsen, gömde icke urrökta paket längst bak i städskåpet. Tog ett bad och tvättade kläderna betedde mig inte helt friskt, men ändå gick det liksom inte att sluta helt. Den 9/7 fick jag reda på att jag är gravid, helt underbart och vips så var allt röksug borta. Nu kan ju inte du bli gravid men gör Anitha gravid så kanske det blir lättare, vem vill utsätte en underbar havande kvinna för passiv rökning?

  SvaraRadera
 27. Awesome Kalle! Försöker få min kompis som är 16 att inte BÖRJA röka. Hon brukar tigga cigg av sina kompisar som röker på rasterna, men om jag berättar om det du skrev för henne så kan jag förhoppningsvis få henne att sluta.

  SvaraRadera
 28. Bra, Calle! Starkt! Hejar på dig :D

  SvaraRadera
 29. Oj, är rökning farligt? Ja, eftersom det inte är förbjudet trodde jag det var hälsosamt. Är det någon annan som hört att det skulle vara farligt?

  SvaraRadera
 30. Hej, Skulle man inte kunne få se lite tatueringar som du har :)?

  SvaraRadera
 31. Mattias Johansson24 augusti 2009 18:13

  Att göra något förbjudet för du kan få cancer, håller inte som argument. Det borde du ändå veta, för du verkar ha koll på läget. För ska vi förbjuda allt som kan döda dig, så kan vi alla sitta i soffan och läsa böcker.
  Varje individ gör sina egna val, vill du röka så gör du det och är beredd på följderna.

  Inget bra inlägg från dig, du sjönk lite i mina ögonen även om det inte rör dig det minsta.
  peace

  SvaraRadera
 32. CALLE! Läs boken "Äntligen icke rökare" av Allen Carr. Jag slutade överraskande nog medan jag läste den. Helt otroligt! Googla honom!

  SvaraRadera
 33. Jag är med dig...på riktigt alltså!

  SvaraRadera
 34. Ja usch vad hemskt :/
  Vill bara säga att det är fel att smutskasta marijuana som är en mindre skadligare drog än tobak.

  SvaraRadera
 35. Du gör så rätt, tar tid att fatta ibland, men bättre sent än aldrig !!!!

  glöm aldrig henne, forsätt vara rökfri och bekämpa skiten, ner med bolagen! Marjuana har alla fall vissa positiva effekter, tobak har inget, bara död!!

  tänk på barnarbetarna på tobaksfälten och naturen mm

  tack för att du tog upp detta, starkt och klokt!

  SvaraRadera
 36. jag ska sluta imorgon, när man nya katt kommer.

  SvaraRadera
 37. Själv är jag förbannad på alla uteställen som har kommit på hur man kan mygla med rökningen. En uteservering med tak som går ner längs väggarna är fanimej inget ställe som man borde få röka på. Det kan inte ha varit lagstiftarens mening. Nu blir man nerrökt som före 1 juni 2006 och det är för jävla äckligt!

  SvaraRadera
 38. NU SLUTAR JAG MED!!! Tog en cig på balkongen nyss och kom in och läste detta. Tack Calle.

  SvaraRadera
 39. Tog sista ciggen halv två i lördags natt. Nu kör vi!

  SvaraRadera
 40. Jag är 20 år och har rökt sen jag var 17. Bestämde mig för en vecka sen att sluta frånochmed imorgon. Nu har du gett mig mer motivation än någonsin! TACK CALLE!

  SvaraRadera
 41. Bra Calle! jag blir så stolt över dig, liksom :)
  det var jag som slutade den första augusti, som du själv också skulle göra. som jag nämnde tidigare. Nu får jag mer motivation. även om vi inte ses och kan påminna varandra, så vet jag om att du också försöker, och du vet att jag försöker. det gör det hela lättare :D

  SvaraRadera