fredag 28 augusti 2009

Kristallen

Kristallen ikväll. Jag har inget där att göra. Ändå ska jag gå.
Tycker ändå att det är lite konstigt, det där med Kristallen. Jag menar - vem tittar egentligen på teve? Hur mycket är en teve-tittare värd jämfört med en person som besöker webbsajter?

Teven står på och sprutar ur sig sina program. Tittarna är oengagerade och slöa och vet nog inte riktigt vad de egentligen tittar på. Medan de som tittar på webbteve är hundra procent uppmärksamma. De VÄLJER och de TITTAR för de är INTRESSERADE och omedelbart så TYCKER de saker. Förstår ni skillnaden i det? Det måste ju vara ganska mycket mer värt.

Det skulle vara intressant att se exakt hur en tevetittare beter sig under en kväll framför teven. Hur uppmärksam och intresserad han eller hon egentligen är. När man viker bort blicken från apparaten. När man går på toa. När man byter kanal när det kommer reklam. Har inte läst några rapporter om det där - kan bara utgå från mig själv.

När jag sitter framför teven har jag alltid en dator i knäet. Det är den som får min uppmärksamhet. Teven står på som en mässande präst och jag får inga val över huvud taget. Vem i helvete anpassar sitt liv efter en tablå? Vem accepterar att vissa program går en viss tid? Inte jag.

Jag anpassar mig gärna efter sporthändelser och kanske nyheter. Men att sitta med en teve-tidning och ringa in saker och tänka "på onsdag ska jag se Boston Tea Party"...? Hör ni hur rubbat det låter?

Äh. Visst går allt snabbt nu. Det är ju så att de yngre tevetittarna alltmer skiter i teve och går in på nätet. Men exakt hur långt har det gått? Jag undrar det.

Jag är stolt över att jobba med Internet. Kristallen i all ära. Men det är ju så jävla gammalt.

24 kommentarer:

 1. Håller inte med dig alls. Jag kollar varje dag vilka program som går och styr upp dagen så gott det går efter det :) Tv is the shit!!

  SvaraRadera
 2. Håller med dig, bara IDIOTER och förlorare som planerar sin vardag efter TV-tablåer.

  SvaraRadera
 3. Anar jag viss bitterhet?
  Om jag inte minns fel har både du och brorsan gjort flera misslyckade försök att slå igenom på "det trötta" TV-mediet...

  SvaraRadera
 4. Jag kan helt ärligt räkna de timmar jag sett på tv de senaste 3 åren på fingrarna. Tankar ner allt jag vill se utan reklam och kan pausa när jag vill.

  SvaraRadera
 5. Bra talat! Helt rätt.

  SvaraRadera
 6. Här och här finns statistik kring tv-tittandet ifall du är intresserad, men sammanfattningsvis är tv-tittandet kraftigt ålderssegregerat och långsamt utdöende trots att befolkningen blir äldre, och SVT-kanalerna är ännu långt mer segregerade och utdöende.

  SvaraRadera
 7. De enda tv-programmen som är värda att planera sin vardag, sitt liv efter är Filip&Fredrik-produktioner. Död åt SVT!!

  SvaraRadera
 8. Gillar TV:n bättre än datorn. Dessutom slipper man alla anonyma fegisar där. Kanske därför vissa gillar datorn bättre. D emåste få ut sin bitterhet och ilska på någon, helst i någon blogg.

  SvaraRadera
 9. Allt är inte svart eller vitt. Tivo är det ultimata. Programera efter tv-tablån och se när du vill.

  SvaraRadera
 10. Det är väl programmen och programledarna som får pris?? Sen om tittaren väljer att se programmet på en dator eller en tv spelar ju ingen roll. Hoppas du inte presenterar det här argumentet för din chef för då ryker nog Creative-titeln på visitkortet.

  SvaraRadera
 11. Absolut störst genomslag har TV, svårt att komma ifrån. De allra flesta med köpstark plånbok sitter inte med datorn i knät. De går upp, går till jobbet, kommer hem, käkar middag och kollar tv. Annat beteende är en futuregrej.

  SvaraRadera
 12. Jag tittar nästan alltid på tv med datorn i knäet jag med. Enda gångerna tv:n får hela min uppmärksamhet är i princip när jag är bakfull. Typ tittar på repriserna av hela veckans 'Vem vet mest' efter varandra.

  SvaraRadera
 13. Calle!

  Det där skulle jag nästan skriva min C-uppsats på, i marknadsföring! Synd att jag är stationerad vid Karlstads Universitet.

  /ekonomistuderande

  SvaraRadera
 14. Jag slutade (som sagt) (har sagt det tre gånger nu) också att röka ju, och jag snusar catch/eucaluptus :) bara jag inte fastnar för det.. men det är ju mer hälsosamt.

  Om ditt inlägg då, jo jag funderade ju på hur skumt det är med paus-TV, du vet när man ser som på film och man kan pausa och frysa bilden osv, och hur konstigt det hade varit att bestämma att se ett program precis när man vill.
  Men.. just nu känns det så himla lame att man ska sitta just vid en specifik tidpunkt för att se ett program. vad tror de att jag har tid med egentligen?

  SvaraRadera
 15. Fan va mycket bättre din blogg har blivit efter du flyttade den från 1000 Apor.

  Tack för grym läsning.

  Trevlig helg.

  /Mikael

  SvaraRadera
 16. Calle! Har du sett den här?! Sjukt bra!

  http://www.youtube.com/watch?v=Wet5OM7RR8Q

  kramar från Nicole

  SvaraRadera
 17. det kan vara dåligt för sperman att ha datorn i knät! :)

  SvaraRadera
 18. TV-tablåerna regerar. En bråkdel av tv-tittarna tittar på nätet.

  SvaraRadera
 19. Det här är den stora planen med TV-tittande:

  http://www.recombinantrecords.net/docs/2009-05-Amusing-Ourselves-to-Death.html

  SvaraRadera
 20. Jag kollar sällan på tv. Mer än just bara i bakgrunden med datorn i knät. Men min mamma kollar tv på tv:n och hon har benhård koll på det som visas. Min pappa och hans sambo också. De är strax över 60. Om mina föräldrar nu är som de flesta andra i den åldern så är det rätt många som fortfarande glor på tv:n.

  SvaraRadera
 21. Haha, sitter just nu med Kristallen på tvn och datorn på bordet framför mig. Ashberg ska få hederspris just nu, tror jag. Vet inte säkert för jag hänger inte med alls. Tycker du har rätt, iallafall. Har inte ens hört talas om hälften av programmen som är nominerade, känns det som. Känner inte igen programledare som blir nominerade. Vad var det för norrman som vann något till exempel? Nä, jag fyllde nyss 20 år, köpte på systemet för första gången idag och kollar i stort sett aldrig på tv. Har ingen hemma ens. Sitter hos pojkvännen just nu.

  SvaraRadera
 22. Broadcastad tv e död...

  SvaraRadera
 23. Rätt sjukt att sända en TV gala där TV folk ger TV folk priser, berömmer varandra, o berättar hur duktiga de själva är...

  SvaraRadera
 24. Unga människor struntar i TV förutom när det gäller amerikanska tv-serier. Men vet du vad? Sverige består inte av särskilt många unga personer, om man ser till hur många gamla det finns.

  Med andra ord, du som vill in i TV-branschen, gör något för de äldre. Då får du både tittare och kristaller.

  SvaraRadera