måndag 24 januari 2011

Näthatet

Tänker på det här "näthatet" som det pratas om. Det tog ny skjuts efter att Marcus Birro lagt ned sin twitter. Han kände sig påhoppad. Och Expressen hakar på, såklart. Vill göra det till ett samhällsproblem. Långa artiklar flera dagar i rad. Jag vet inte jag...

Man måste nog göra skillnad på de olika sakerna. Det Marcus Birro har råkat ut för är inte näthat. Det är kritik, bara. Han får skit. Han säger själv att han inte förtjänar det. Men det kanske han visst gör. För skriver man såna saker på så stor plats i en av Sveriges största tidningar måste man räkna med skit. Förstår ni mig? Han BER ju om det. Han har sökt sig till det här. Det där är hans levebröd. Och skriver man något så jävla dumt - igen! - duger det inte att gråta ut, lägga ned och se sig som ett offer. Skit ska ha skit. Marcus ska ned från tronen om han skriver såna jävla dumheter.

Det är inte ett dugg synd om Marcus Birro. Tänker inte gå in på hans dunkla åsikter om judar och andra minoriteter. Anledningen till att det inte är synd om Marcus är att han är stor. Han har makt och inflytande och pengar och han har hög röst genom sina spalter. Han är där uppe. Och när man är där uppe är det naturligt och i sin ordning att bli kritiserad.

Det verkliga problemet är de som är oskyldiga. De som inte vill vara med. De som aldrig bett om att bli omtalade. Okända människor som det inte är något särskilt med men som ändå av någon anledning hängs ut.

Marcus Birro har ingenting med näthatet att göra. Problemet är människor som inte har stuckit ut hakan men ändå får skit.

15 kommentarer:

 1. Jag älskar när du tar dig tid för sådana här inlägg. De behövs!

  /Från en rumänska som blev ledsen av Birros generalisering av människor från Östeuropa.

  SvaraRadera
 2. precis! som sådana stackare som blir smygfilmade i pinsam situation och så läggs filmen upp och alla i skolan/på jobbet etc. tittar och hatar och kommenterar... till exempel.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar Marcus Birro men, som du säger, äh...behöver inte utveckla det...viss kritik måste man tåla. Alla kan inte tycka som en själv. Man kan inte springa hem till mamma varje gång någon tycker annorlunda! En som dock är snäppet är värre är Björn Ranelid. Tycker också bra om honom och hans böcker men herregud, väx upp och gå vidare!
  Tina

  SvaraRadera
 4. Vad är det för jävla samhälle vi lever i när man inte ens kan beskriva en situation och benämna huvudpersonernas ursprung med en ungefärlig beskrivning utan att PK-etablissemanget slår ner med näbbar och klor!? Hyckleri är vad det är! Inget annat. Vidrigt!

  SvaraRadera
 5. Calle, vill tipsa om den här suveräna bloggen http://bloggfrossa.blogspot.com/
  och då speciellt inlägget Riksoffret Marcus Birro. Om du inte redan läst det.

  SvaraRadera
 6. Calle, vill tipsa om den här suveräna bloggen http://bloggfrossa.blogspot.com/
  och då speciellt inlägget Riksoffret Marcus Birro. Om du inte redan läst det.

  SvaraRadera
 7. @Beige:
  "med en ungefärlig beskrivning"? Öööhh...hans lärdom av hela sekvensen var ju typ att alla östeuropeer är kriminella. Du har ingen förståelse för att det kan upplevas lite...magstarkt?
  Dessutom, kolla här, en liten tvist på historien=):
  http://www.dagensmedia.se/nyheter/tv/article3077058.ece

  SvaraRadera
 8. Ni som tror att Birro skrivit att "typ alla östeuropéer är kriminella", ni måste försöka förstå vad ni läser alternativt förstå att ni inte alltid förstår vad ni läser. Förstår ni?

  För övrigt är Birro asdålig på att ta kritik ja. Om problemet är att han känner sig missuppfattad så ägna istället tid och engagemang åt att skriva samma artikel i en "klartext"/lättläst-version. Det är t ex olyckligt om
  invandrare från öst som inte kan språket tar artiklarna fel. Och ni andra, Calle m fl, kan då få läsa och kanske äntligen förstå.

  SvaraRadera
 9. Du är ute och cyklar som vanligt. Kom utanför Eken och skapa ngt eget som Birro har gjort. Allt väl :)

  SvaraRadera
 10. Jag tycker om både dig och din bror Alex. Det finns en värme och intelligens i det mesta ni tar er för. Samtidigt tycker jag att ni måste vara medvetna om att ni bidrar till ett hårdare och råare klimat på (bl.a.) nätet.

  Visst ska man kunna kritisera andra offentliga personers uttalanden. Men. Med handen på hjärtat, inte har det i fallet Birro enbart handlat om kritik vad gäller hans (eventuellt) rasistiska åsikter!? Det har från flera håll raljerats om hans person i ett uppenbart syfte att göra sig rolig.

  Att Birro blir ledsen och tar åt sig av kritiken råder det ingen tvekan om. Humoristiska gliringar (hur kul de än må vara) kan därför lätt uppfattas som mobbning. Detta borde inte förvåna men känns väldigt typiskt för rådande samhällsklimat.

  SvaraRadera
 11. Could not agree more.

  SvaraRadera
 12. Karin... Din läsförståelse är verkligen under all kritik! Läs om, läs rätt!

  SvaraRadera
 13. Du har helt rätt, Calle!

  SvaraRadera
 14. Ge bajs och få bajs tillbaka, väl? Djungelns lag och karma, bitch och allt vad det är. Jag kan inte tänka mig att det finns många människor på denna jord som ser Marcus Birro som en sympatisk person, kan du?

  SvaraRadera